Hlavní obsah

Od whisky a ginu k dezinfekci. Britské palírny změnily sortiment

Foto: Twitter/@BrewDog

„Punková“ dezinfekce od Brewdog.

Reklama

Palírny napříč Spojeným královstvím nabraly nový směr. Odklonily kormidlo od výroby ginu a whisky a začaly se soustředit na to, po čem je největší poptávka. Na dezinfekci.

Článek

Jednou z takových je firma Brewdog. Ta minulý týden oznámila, že svou palírnu ve Skotsku přeorientovala na výrobu ruční dezinfekce. Komodity, po které je v době koronavirové krize nadprůměrná poptávka a které je zároveň nedostatek.

„Abychom pomohli bojovat s jeho nedostatkem, začali jsme právě pracovat na výrobě dezinfekčního prostředku v naší palírně ve Skotsku,“ řekl podle britského serveru Independent mluvčí firmy Brewdog, na jejíž alkoholové paletě jsou třeba výběrová piva, giny i whisky. „Jsme odhodláni udělat vše, co bude v našich silách, abychom se pokusili pomoci co nejvíce lidem zůstat v bezpečí,“ dodala společnost.

Svou „punkovou“ ruční dezinfekci chce Brewdog vyvinout co nejrychleji. Plán uvést ji na trh se ale setkal i s kritikou – podle některých jde o „nestydatý marketing“. Další kritici na firmu naléhali, aby dezinfekci nevyráběla pod svou značkou a rozdávala ji zdarma. Brewdog to pak uvedl na pravou míru. „Aby bylo jasno, dezinfekční prostředek nebudeme prodávat, ale dávat těm, kteří jej potřebují,“ uvedl podle Independentu ředitel firmy James Watt.

Brewdog ale není první ani jediná společnost, která dočasně změnila pole působnosti. Ještě před ní to udělala třeba firma Leith Gin, která má výrobnu nedaleko skotského Edinburghu. Ta palírenskou komunitu vyzvala, aby se přeorientovala na dezinfekční prostředky.

Leith Gin na začátku minulého týdne pozastavila výrobu lihovin a vyrábí dezinfekci pro ty, kteří ji v obchodech nesehnali. Firma uvedla, že si dala stranou tisíc litrů silného alkoholu. „Začalo to, když jsme před týdnem něco udělali pro zaměstnance, kteří v Glasgow pracovali na ginové události, pak jsme vyrobili trochu pro rodinu a přátele,“ uvedla pro Independent spolumajitelka Leith Gin Karin Mairová.

Úřady jdou výrobcům kvůli vyprodaným zásobám v obchodech naproti. Proces schválení používání denaturovaného lihu se urychlil, aby noví producenti ruční dezinfekce mohli mít své prostředky rychle na trhu. „Urychlením autorizace pro použití denaturovaného lihu dáváme výrobcům možnost produkovat dezinfekční gel na ruce,“ uvedl mluvčí britské daňové a celní správy.

Další palírnou je třeba Verdant Distillery ve skotském Dundee. Z ginu přesedlala na dezinfekční prostředky minulý týden. „Když jsme s tím začali, mysleli jsme, že uděláme 100 litrů a pošleme je do místních ordinací, do pečovatelských domů a tak podobně,“ uvedl pro americké Public Radio International majitel Andrew Mackenzie. „A pak se zvedla stavidla, e-maily nám chodily ze všech možných zdrojů. Dostal jsem třeba zprávu z Nizozemska s otázkou, jestli bych mohl dodat pět dvanáctimetrových kontejnerů s dezinfekcí. Takže je po tom obří poptávka úplně všude,“ uvedl Mackenzie.

Poptávka po původním produktu Verdant Distillery je ale kvůli pandemii nového koronaviru mizivá. „Trh s ginem je pro nás v současnosti prakticky nulový,“ dodal majitel skotské palírny.

Reklama

Doporučované