Hlavní obsah

Valašsko zasáhla v roce 1954 nečekaná epidemie. A spisovatelka o ní napsala nečekaný bestseller

Mornštajnová: Psaní Hany bylo tak tíživé, že jsem se musela pustit do dětské knížky.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ten příběh z 50. let zapomněla i řada místních z Valašského Meziříčí. Dokonce takových, jejichž příbuzní se tyfem nakazili. Román Hana Aleny Mornštajnové se stal překvapivým bestselerem.

Článek

Když se podíváte do jakéhokoli čtenářského fóra na Facebooku, na román Hana spolehlivě narazíte. Osud dívky, která jako jediná z rodiny přežila epidemii břišního tyfu, propojený s příběhem ženy poznamenané koncentračním táborem, stále vyvolává nadšené ohlasy. Přestože vyšel už loni.

„Původně jsem chtěla psát jen o tyfové epidemii. Čím víc jsem se dostávala do minulosti, tím víc jsem tam chtěla dostat i židovskou historii. Do Valašského Meziříčí se po válce snad nikdo z těch lidí nevrátil. Překvapilo mě, že nikomu nechyběli,“ vysvětluje ve Výzvě Alena Mornštajnová.

Hana je už třetí knihou spisovatelky, která si zakládá na pečlivé práci s fakty. Psát ale začala poměrně pozdě, první kniha (Slepá mapa) jí vyšla v padesáti letech a pracovala na ní dlouhých deset roků. „Dcera mi spočítala, že jsem si vydělala 80 haléřů za hodinu,“ říká s úsměvem Mornštajnová, jež také překládá romány pro ženy.

Jak moc se román Hana drží skutečných událostí z Valašského Meziříčí? Jakou stopu zanechal holokaust v tomto moravském městě? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se .

Reklama

Doporučované