Hlavní obsah

Od září nezaplatíme testy nenaočkovaným lidem, potvrdila vláda

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Lidé, kteří nebudou očkovaní, ale budou chtít jít do restaurace či kina, si od 1. září budou muset zaplatit test z vlastního. Vláda dnes odpoledne schválila konec proplácení testů.

Článek

Vláda dnes potvrdila, že od 1. září nebudou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní PCR či antigenní testy. Výjimku budou mít děti, rozočkovaní a lidé, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Rozočkovanými lidmi se rozumí ti, kteří čekají na druhou dávku a nebo nejsou ještě 14 dnů po ukončení očkování druhou dávkou či mají méně než 14 dnů po jednodávkové vakcíně.

„Vzhledem k tomu, že je očkování dnes přístupné a bude i nadále přístupné komukoliv, kdo se rozhodne, nebudou od září hrazeny preventivní testy pro cestování, návštěvy hospod, koncertů a podobně,“ potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Očkování je dlouhodobé řešení, nikoliv neustálé testování. To je až řešením následků, my ale musíme podporovat prevenci,“ vysvětlil Vojtěch. Nyní mají Češi nárok na čtyři antigenní a dva PCR testy měsíčně hrazené ze zdravotního pojištění.

Navštívit kulturní akci či restauraci je v Česku možné pouze s patřičným osvědčením. Návštěvník se musí prokázat buď dokončeným očkováním, imunitou po prodělání onemocnění, která je nyní určena na 180 dní po pozitivním testu, a nebo negativním PCR či antigenním testem.

„Uvidíme, jaká bude situace na konci léta. Situace se vyvíjí poměrně dynamicky,“ odpověděl Vojtěch na dotaz, zda tyto podmínky pro návštěvu restaurací či kultury budou platit i od 1. září, kdy už nebude možné mít test takzvaně „na pokladnu“.

Reklama

Doporučované