Hlavní obsah

Od září zas vyjedou autobusy, které vozí seniory a méně pohyblivé lidi po Šumavě

Foto: Profimedia.cz

Národní park Šumava.

Reklama

Autobusy pro seniory a méně pohyblivé lidi začnou 1. září jezdit po atraktivních místech národního parku Šumava. Sérii autobusových výletů nazvanou Dostupná Šumava pořádá Národní park Šumava společně s ČSAD autobusy Plzeň 23 let.

Článek

„Díky nim se mohou tito lidé podívat i na atraktivní místa Šumavy, kam by se jinak nedostali. protože se se tam běžně nedá a někdy ani nesmí zajet autem. Autobusy jezdí mimo hlavní sezonu - v květnu, červnu, září a říjnu, pandemie koronaviru ale loni i letos projekt omezila,“ řekl Miroslav Slaný, mluvčí Z-Group bus, kam divize ČSAD autobusy Plzeň patří.

„Loni byla kvůli koronaviru jarní část tohoto oblíbeného programu zcela zrušena, podzimní část byla předčasně ukončena. Letos byla předčasně ukončena i jarní část,“ řekl. Autobusové zájezdy do národního parku začínají ve středu 1. září a potrvají do 28. října, celkem se pojede 26 termínů.

Speciálně vypravované autobusy pojedou vždy v úterý, ve středu a ve čtvrtek. Jezdit se bude po stejných trasách a místech jako loni a letos na jaře. Účastníci celodenních výletů navštíví například kostely v Dobré Vodě a v Hůrkách, jezero Laka, enviromentální středisko Špičák, Pancíř s rozhlednou, bývalý Starý Brunst nebo meandry řeky Křemelné a bývalou vesnici Zhůří u Kepel.

„O Dostupnou Šumavu je každý rok obrovský zájem. Loni a letos na jaře byl projekt podstatně omezen kvůli koronaviru. Díky příznivým protiepidemickým opatřením už můžeme konečně zase vyjet. Pro letošní podzim jsme přichystali několik inovací, jednou z nich jsou nová nástupní místa v Plzeňském i Jihočeském kraji,“ uvedl ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň Václav Königsmark. V úterý a ve čtvrtek je možné zahájit zájezd v Plzni, Přešticích, Klatovech, Kolinci či Sušici. Ve středu v Nepomuku, Horažďovicích, Strakonicích nebo Vimperku. Projekt využívají důchodci a méně pohybliví lidé, kteří už nemohou po šumavských kopcích sami chodit.

Reklama

Související témata:

Doporučované