Hlavní obsah

Pirátský poslanec: Znovu bez roušek? Vláda v tom dělá chaos, ale říkali jsme to

Foto: Pirátská strana

Pirátský poslanec Petr Třešňák.

Reklama

Nejdřív povinné, pak zase nepovinné. Stát během jednoho týdne změnil pravidla pro nošení roušek. Jsme rádi, že vláda nakonec od plošného zavádění roušek odstoupila, říká ve Výzvě pirátský poslanec Petr Třešňák.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Se současným stavem jste teď spokojeni? Tedy že už roušky nebudou povinné v restauracích a školách a bude se to řídit podle semaforu?

To je něco, co jsme od začátku říkali, že ta opatření by za prvé neměla být plošná, což jednou slíbil už i pan premiér na začátku června, a za druhé, že by se měla skutečně řídit tím pandemickým semaforem, což v pondělí po té tiskové konferenci skutečně tak nevypadalo. Vláda se snažila navrhnout opatření, která nereflektovala současný stav v celé republice tak, jak byl na pandemickém semaforu. To, že se změnila opatření ve školách, restauracích, určitě kvitujeme, hlavně u těch škol.

Není ale lepší být opatrný vzhledem k tomu, že koronavirus není evidentně na ústupu a podzim se blíží?

Určitě opatrnost potřebná je, ale nelze ty kroky dělat takto nekoncepčně. My jsme už 23. července iniciovali svolání výboru zdravotnictví, protože v té době už v polovině července čísla ukazovala, že se blížíme stavu někdy v dubnu v počtu denních nakažených kolem dvou až tří set. A nebylo zcela jasné, zda vláda chystá podniknout nějaké kroky, a aby ty kroky pak nebyly ze dne na den. Takže jsme navrhli nějaké čtyři body, které jsme chtěli projednat na výboru zdravotnictví. Následně se situace ještě malinko měnila a my jsme týden před tím výborem, na konci minulého týdne, posílali sadu jedenácti otázek, které jsme chtěli po ministerstvu odpovědět, a mezitím tedy přišla opatření z tohoto týdne, která vyvolala i u veřejnosti značné rozepře. A právě i to bylo následně předmětem diskuzí na výboru zdravotnictví, který se konal pomalu do nočních hodin ve středu.

Následkem změn kolem roušek je, že Rastislav Maďar a jeho epidemiologický tým již nebudou samostatnou jednotkou, ale měli by spadat pod řízení hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Jak vnímáte tento krok?

Budu se možná opakovat, ale kroky vlády jsou skutečně naprosto chaotické a nekoncepční. Samozřejmě hygieniků a jejich práce, kterou odvádějí v těch posledních měsících, si vážím. Je skutečně náročná, nicméně to, jakým způsobem funguje vláda a jakým způsobem se vždycky snaží najít viníka a přehazovat kompetence, je naprosto chaotické.

To znamená, že podle vás by tím „potrestaným“ neměl být pan Maďar, ale někdo jiný?

Já nechci hledat viníka. My se vždy obecně ptáme vlády, jak spolupracuje s odborníky, jak má nastavené kompetence. A zatím vidíme, že to je každý den jinak. A to včetně těch navrhovaných opatření.

Čekání na ministerské odpovědi

Co vlastně čekat od takového jednání zdravotnického výboru? Ptám se na to, že jeden z diskutujících Pirátům na Twitteru napsal: Řešili jste na zdravotním výboru technické nařízení pro budovy jako odsávání, filtraci vzduchu nebo jenom řízky, špeky a veletoče? Co byste mu za Piráty odpověděl?

Zcela upřímně třeba technická zařízení budov nebyla předmětem jednání výboru zdravotnictví. Ale abych to nějakým způsobem uvedl, tak to na druhou stranu nebyla ani nějaká politická témata, ani veletoče a podobně. My jsme se ptali na zcela zásadní otázky týkající se sledování - například prodlevy mezi výsledky testování a informováním testovaných. Pak například na vládou navrhovanou páteřní síť laboratoří, což vítáme, že s takovým konceptem přišla, nicméně ani zde nebylo jasné, zda páteřní síť pokryje ty kapacity. Protože něco jiného je, co vláda napíše na papír, a něco jiného je realita v terénu, kde laboratoře další kapacity nemají. Ale to jsou všechno otázky, které se nám vybaví a vlastně odpověď na ně zatím konkrétní nemáme. Protože ne na všechny otázky bylo na středečním výboru odpovězeno, byť pan ministr přislíbil, že je odpoví písemně. Stejně tak se třeba ty otázky týkaly financování strategií testování, pak třeba ochrany pracovníků v odběrových místech…

Abychom nedělali jen výčet těch otázek, jak by to vypadalo, kdyby Piráti měli Ministerstvo zdravotnictví? Co byste zavedli? Prosím stručně ve třech bodech.

Já to možná začnu tím jedním nejdůležitějším bodem. My jsme například ten pandemický semafor navrhovali už s několikatýdenním nebo měsíčním předstihem, než ho nakonec zavedlo ministerstvo. Nechci říkat pod nátlakem, ale těch impulsů tam bylo víc. Stejně tak jsme už na přelomu tuším března a dubna navrhovali zlepšení chytré karantény, respektive to, jak si představujeme, že by měla chytrá karanténa fungovat, a to se také nestalo. Takže minimálně v těchto dvou bodech, které jsme už někdy v dubnu diskutovali, by určitě Piráti dělali některé ty konkrétní kroky, ale snažili by se je zrealizovat v co nejkratším čase.

Já se na to ptám i proto, že právník se specializací na zdravotnictví Ondřej Dostál napsal: Opatření Ministerstva zdravotnictví se zase nepovedla, jenže no a co? V opozici je plus minus sedm politických stran, má některá stínového ministra, který by teď řekl: Tady stojím, opatření jsou špatně, řešil bych to líp, napadnu je v Poslanecké sněmovně i u soudu nebo: Za rok mě volte, budu lepší ministr než Vojtěch. Máte někoho takového jako Piráti?

My v tuto chvíli sestavujeme týmy lidí, které chceme prezentovat jako možné kandidáty na ministry, takže to je zatím vše, co k tomu mohu říct. A stejně tak mohu potvrdit, že to jsou skutečně odborníci, které pečlivě vybíráme.

A vy byste měl takovou ambici být ministrem zdravotnictví?

Já mohu potvrdit, že skutečně ambici být ministrem zdravotnictví nemám.

Reklama

Doporučované