Hlavní obsah

„Odblokuj Nejedlého.“ Uniklé e-maily odkrývají vliv Zemanova klíčového muže

Foto: Profimedia.cz

Martin Nejedlý má na Hradě oficiálně funkci ekonomického poradce prezidenta republiky. Jeho skutečné mocenské portfolio je však mnohem širší.

Reklama

Nové svědectví o činnosti prezidentova poradce Martina Nejedlého. Exministr zahraničí při výběru velvyslanců žádal jeho posvěcení. Ukazují to uniklé e-maily nového náměstka ministra zahraničí, kterého přivedl šéf ČSSD.

Článek

Na Pražském hradě platí Martin Nejedlý za jednu z nejvlivnějších figur. Oficiálně zastává pouze funkci ekonomického poradce prezidenta republiky, jeho moc však zasahuje do více oblastí.

Seznam Zprávy získaly poznatky o tom, jak prezidentův rádce ovlivňuje zahraniční politiku – konkrétně výběr nových velvyslanců.

Svědectví vydaly uniklé dokumenty z e-mailu náměstka ministra zahraničí Pavla Jaroše (ČSSD), kterého v dubnu do funkce uvedl prozatímní ministr zahraničí a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

Pavel Jaroš na scéně

Zkoumat vazby Pavla Jaroše je důležité kvůli jeho nečekanému nástupu do Černínského paláce, kam si jej Jan Hamáček přivedl pouhé dva dny po dočasném jmenování ministrem zahraničí. Bylo to v době, kdy Hamáček začal pootáčet sociální demokracií názorově a geopoliticky směrem k prezidentovi Miloši Zemanovi, a těsně před tím, než rupla kauza Vrbětice.

Jaroš je šedou eminencí pražské ČSSD a silné kontakty má i na Hradě. S odstupem několika týdnů se jeho vysazení na ministerstvu zahraničí ze strany vicepremiéra Jana Hamáčka jeví jako revanš za pomoc s vyjednáváním podpory pro Hamáčka na dubnovém sjezdu ČSSD a gesto vůči prezidentovu okolí.

Rafajova spojka

Dle podkladů, se kterými se Seznam Zprávy seznámily, panovalo v diplomatických kruzích přesvědčení, že Martin Nejedlý lobbuje za pozici pro sociálního demokrata Petra Gajduška.

„Martin (Nejedlý) tlačí do Ženevy Petra (Gajduška). Chci si to v souvislosti i s tvým e-mailem ujasnit napřed v baráku, ať před Martinem (Nejedlým) nevypadám jako idiot,“ napsal v druhé polovině března 2019 Pavel Jaroš českému velvyslanci v USA Hynku Kmoníčkovi.

Jaroš v dané době působil v dozorčí radě České pošty, s ministerstvem zahraničí neměl oficiálně nic společného. Měl však vlivné kontakty – například na prezidentova poradce Martina Nejedlého, s nímž se dle svých slov v e-mailové komunikaci stýkal a pro své známé či kolegy lobboval za jejich personální zájmy.

Že Jaroš s Kmoníčkem řešili Nejedlého snahu dostat na post velvyslance při OSN v Ženevě Petra Gajduška, nebyla náhoda. Gajdušek dříve několik let pracoval na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) coby poradce a později ředitel Sekce předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje.

Ten mocné instituci vládl neochvějně od roku 2009, na začátku března 2019 jej však oslabila kauza mýtného tendru a provalení jeho tajných schůzek s šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. Nad Rafajem držel ochrannou ruku prezident a jeho okolí, i díky tomu vydržel v křesle šéfa ÚOHS ještě rok a půl.

Závažnost Rafajovy kauzy si v březnu 2019 – zhruba dva týdny po vypuknutí mýtné aféry – uvědomovali i Jaroš s Kmoníčkem, když řešili, kdo kam vyjede na velvyslaneckou misi. Tehdy se ještě domnívali, že Hrad bude Gajduška – Rafajova spojence – chtít poslat jako velvyslance při OSN v New Yorku. „Po Rafajovi je stále jasnější, že Petra nutno dát do New Yorku, až tam skončí Chatardová. Kterou Martin stále miluje, takže na to není spěch,“ informoval český velvyslanec v USA Pavla Jaroše.

Zhruba o tři týdny později se Petr Gajdušek skutečně stal velvyslancem při OSN – a to v Ženevě. Média tehdy Gajduškovo vyslání do Švýcarska interpretovala jako klíčový faktor pro schválení celého balíku nových velvyslanců ze strany prezidenta Miloše Zemana.

Náměstek ministra zahraničí Jaroš na dotazy týkající se jeho lobbingu a zájmů v diplomatickém světě přes několik urgencí nereagoval. Neodpověděl ani prezidentův poradce Nejedlý. Velvyslanec Kmoníček naopak potvrdil, že s Jarošem je v kontaktu.

„S Pavlem Jarošem se známe z doby, kdy jsme oba byli náměstci ministra. Samozřejmě spolu komunikujeme, neboť komunikace je práce diplomatů. Náš vztah bych tedy charakterizoval jako dlouholetý, pracovní i přátelský,“ napsal Kmoníček Seznam Zprávám.

Odblokovat Martina

Pavel Jaroš s Hynkem Kmoníčkem na jaře roku 2019 řešili i vyslání jejich známé a členky ČSSD Anity Grmelové na diplomatickou misi do zahraničí. O jejím angažmá v zahraničí se spekulovalo delší dobu.

Jaroš dostal za úkol, aby se za Grmelovou přimluvil na Pražském hradě. Připomeňme, že Jaroš vycházel ze svých letitých mocenských vazeb, protože v dané době působil „jen“ v dozorčí radě České pošty, s ministerstvem zahraničí v dané době neměl oficiálně nic společného.

„Teď je na tobě, abys odblokoval možná vůbec nezablokovaného Nejedlého a spol… Gajdůškovi pak za rok pomůžeme na hlavní kšeft do OSN a tím bude mít ČSSD celkově čtyři velvyslance. Tak kdy vyrazíš na Hrad?“ ptal se v březnu 2019 český velvyslanec v USA Pavla Jaroše.

O týden později Kmoníčka informoval o vývoji. Ve hře už se ocitl i tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček, který podle Jaroše trval na tom, aby situaci Grmelové na Hradě nejdříve vyřešil prezidentův poradce Nejedlý.

„Dnes jsem mluvil s Tomášem (míněn exministr zahraničí Tomáš Petříček, pozn. red.). Chce, abych to dojednal s Martinem. Volal jsem mu, ale je na Floridě a bude 29. března na otočku v Praze, pak letí do Číny, tak to s ním proberu. Tomáš pozdrží celý balík, než si s Martinem promluvím, protože nechce riskovat, že mu ho celý vrátí. Anita se nepřihlásila, protože prý nesplňuje požadavky. Pokud to Martin posvětí, tak ji Tomáš klidně do balíku zařadí,“ sdělil Jaroš Kmoníčkovi.

Velvyslanec nakonec dodal, že s Hradem je případně zapotřebí vyjednávat o velvyslancích jednotlivě. „V principu je třeba, aby to Tomáš (Petříček) navrhl, a pak uvidíme, kdo na Hradě co řekne. Nejspíš nikdo nic, a pokud ano, tak je to obchodovatelné systémem kus za kus,“ dodal Kmoníček.

Výše citovaná komunikace mezi Kmoníčkem a Jarošem ukazuje na Nejedlého dominantní pozici v otázce obsazování ambasád, když i ministr zahraničí potřeboval mít předjednaný souhlas prezidentova poradce.

Exministr připustil Jarošův zájem ovlivňovat chod Černínského paláce. „Vnímal jsem jeho snahu mít vliv na chod ministerstva zahraničí. Snažil jsem se tomu bránit, usiloval jsem o profesionální diplomatické služby,“ řekl Petříček Seznam Zprávám. „Vyměňovali jsme si e-maily. Měli jsme docela pravidelné schůzky, Pavel měl rád červené a doutník,“ dodal bývalý europoslanec a klíčový Petříčkův spojenec Miroslav Poche, kterému se přezdívalo pro jeho vliv „velký ministr“.

Anita Grmelová na jaře roku 2019 nakonec zůstala na ústředí v Praze, v červenci téhož roku si ji ministr Petříček vybral jako politickou náměstkyni. „Anita po domluvě s ministrem zůstává tam, kde je, ředitelovat ji netřeba, jen je třeba ji v příštím letním balíku tohoto roku schválit někam jako velvyslankyni, a to rok dopředu. S ministrem se domlouvají kam,“ napsal tehdy Kmoníček Jarošovi.

O rok později se ale zákulisní vyjednávací kola znovu roztočila. Jaroš se opět vypravil za Martinem Nejedlým, aby s ním vyslání Grmelové do zahraničí probral. „Orodování dopadlo snad dobře. Martin řekl, ať mu dám 14 dnů a že to odblokuje,“ napsal Jaroš Kmoníčkovi v červnu 2020.

Anita Grmelová se nakonec skutečně dočkala – letos v březnu skončila na ministerstvu a chystá se na odjezd do Švédska. Budoucí velvyslankyně nechtěla podrobněji popisovat, jak to s lobbováním za její výjezd bylo.

„Hrad je samozřejmě jedním z míst, které o tom rozhoduje. Šlo to mimo mě. Navíc věci, na které se ptáte, by měly být utajené, takové informace by takto neměly běhat a nemohu k tomu nic říct,“ uvedla Grmelová.

Reklama

Doporučované