Hlavní obsah

Benešová poprvé na veřejnosti: Novela zákona o státním zastupitelství je připravená

Politici a odborníci přišli diskutovat o návrhu novely zákona o státním zastupitelství.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Diskuze odborníků s politiky navazuje na opakované masové demonstrace za odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové a premiéra Andreje Babiše.

Článek

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek svolal do Sněmovny kulatý stůl s názvem Záruky nezávislosti státního zastupitelství.

Předmětem diskuze je návrh novely zákona o státním zastupitelství, která by zavedla odvolatelnost nejvyššího státního zástupce v kárném řízení a funkční období státních zástupců.

Diskutovat dorazila ministryně spravedlnosti Marie Benešová, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, prezident Unie státních zástupců Jan Lata, právní teoretik Jan Wintr, zástupci poslaneckých klubů, senátoři a další.

Benešová potvrdila, že se chystá přijít s novelou zákona o státním zastupitelství. „Já sama jsem vázána tím, co vláda schválila ve vládním prohlášení. Tam je zakotveno, že máme do konce roku předložit novelu zákona o státním zastupitelství, která je v podstatě připravená,“ řekla Benešová.

Ministryně spravedlnosti uvedla, že se chystá návrh novely probrat s nejvyšším státním zástupcem. „Potom se rozhodneme. Není problém tu novelu pustit dál,“ dodala. Benešová chce novelu předložit vládě v červnu.

Benešová prosazuje omezení funkčního období na sedm let bez možnosti opakování mandátu. Nejvyšší státní zástupce by také neměl být snadno odvolatelný výkonnou mocí.

Náměstek legislativní sekce ministerstva spravedlnosti Michal Franěk zdůraznil, že se vládní novela opírá o doporučení GRECO (Skupina států proti korupci). Změny v personálním obsazení státního zastupitelství se podle něj promítnou až za několik let. Účinnost novely podle Fraňka počítá s datem 1. 1. 2022, u vrchních státních zástupců ještě o rok déle.

Rozhovor s Jakubem Michálkem.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Podle Fraňka je navíc potřeba počítat s přechodním obdobím, během kterého mají být jednotlivé pozice přesoutěženy. Celý proces má zabrat 3 až 7 let, přesoutěžení všech vedoucích státních zástupců by tedy mělo spadat do funkčních období příští a přespříští vlády.

Předseda spolku Milion chvilek pro demokraci Mikuláš Minář připomněl, že Marie Benešová nastoupila do funkce pouhý den po oznámení policie o předání spisu ke kauze Čapí hnízdo státnímu zastupitelství, které nyní může podat obžalobu na premiéra Andreje Babiše. Benešová po nástupu do resortu prohlásila, že zvažuje zkrácení funkčního období státních zástupců, čímž by mimo jiné ukončila působení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Jmenování Benešové odstartovalo sérii demonstrací, z nichž ta poslední zaplnila Václavské náměstí v Praze.

Minář zopakoval požadavky demonstrantů na přijetí záruk, které by znemožnily odvolání nejvyššího státního zástupce a zasáhnutí do kauzy Čapí hnízdo ze strany premiéra Babiše.

David Ondráčka z protikorupční organizace Transparency International připomněl, že ministryně spravedlnosti po svém nástupu do funkce zmínila možnost změny čtyřstupňové soustavy státního zastupitelství na tří stupňovou. „Já nic rušit nebudu, já bych to ani nestihla v tomto funkčním obdobím,“ odpověděla Benešová.

Reklama

Doporučované