Hlavní obsah

Prudký nárůst nakažených i hospitalizovaných. Tři kroky, jak vývoj zvrátit

Foto: FNUSA

Hlavní doporučení odborné skupiny je především pokračovat v očkovací kampani.

Reklama

Jaké jsou výhledy vývoje pandemické situace v Česku? MeSES vydala o víkendu zhodnocení situace a radí vládě, jak by se měla zachovat v aktuální situaci.

Článek

Počty nakažených výrazně stoupaly už minulý týden. Za pondělí pak prudce poskočily a testy odhalily 2 521 nakažených (podrobná čísla najdete ZDE). V nemocnicích je aktuálně 544 pacientů, což je o stovku víc než před víkendem. Co dělat, aby se výraznému zhoršení epidemie podařilo zabránit?

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučuje, aby vláda zasahovala lokálně, například plošnými testy ve školách v ohniscích nákazy. Zdůrazňuje ale také důležitost kontroly testů nebo očkování v restauračních zařízeních nebo na kulturních akcích. V neposlední řadě podtrhuje nutnost zacílené očkovací kampaně.

Důkaz o bezinfekčnosti

„Doporučujeme nadále využívat systém T-N-O, který významně snižuje riziko infekce v restauracích, na hromadných akcích či při volnočasových aktivitách,“ zní v doporučení skupiny MeSES. Zkratka T-N-O znamená, že pokud člověk vstoupí do provozoven služeb, musí být schopen dokázat buď dokončené očkování proti covidu-19, v nedávné době prodělanou nemoc, nebo negativní test na koronavirus.

Odborná skupina MeSES tak potvrzuje aktuální opatření vlády. Stále platí, že do restaurací, kin nebo na hromadné akce musí člověk prokázat bezinfekčnost. Uvažuje se ale, že se zkrátí doba pro platnost PCR testu z týdne na 72 hodin, u antigenního testu ze tří dnů na jeden.

„Souhlasíme se zkracováním platnosti testů. Ale také je potřeba je kontrolovat,“ komentuje pro Seznam Zprávy viroložka Ruth Tachezy, členka MeSES. Podle ní je systém T-N-O účinný, ale musí se opravdu dodržovat.

Na vyžadování systému T-N-O ve službách si chtějí „došlápnout“ i hygienické stanice. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se chystají celorepublikové kontroly. Razie připodobnila k dopravní akci Kryštof. Zatím se však neví, zda se o termínech kontrol provozovatelé dozvědí dopředu.

V čem se MeSES neshodne s vládními opatřeními, jsou povinné rozestupy v restauračních zařízeních nebo omezení počtu lidí u jednoho stolu. Aktuálně u jednoho stolu nesmí sedět více než 6 zákazníků. Stále také platí pravidlo, že v provozovně nesmí být víc lidí, než je v prostoru míst na sezení.

„Při důsledné kontrole T-N-O se opatření, například omezení počtu osob u stolu v restauraci nebo dodržování rozestupů při sportu, stávají velmi málo efektivní a navíc znamenají zátěž pro podnikatelské subjekty,“ píší odborníci ve svém doporučení.

Proočkovanost

Vláda i odborná skupina se dále shodnou, že nejefektivnějším opatřením proti šíření koronaviru je očkování. Česká republika má aktuálně 57 procent proočkované populace. To je v porovnání se zeměmi Evropské unie stále podprůměr. Nejlépe je na tom Portugalsko, které proočkovalo více než 86 procent populace.

„Absolutně zásadní je pokračovat v očkovací kampani, hlavně se zaměřit na neproočkované skupiny nebo nedoočkované seniory. Je třeba jim vysvětlovat a je třeba, aby praktičtí lékaři rekrutovali svoje pacienty,“ komentuje Ruth Tachezy.

MeSES ale dál zdůrazňuje, že je třeba informovat těhotné ženy, že je pro ně bezpečné nechat se proti covidu-19 očkovat. „Těhotenství je rizikovým faktorem pro těžký průběh nemoci covid-19 a onemocnění může též ohrozit průběh těhotenství,“ píší.

Plošné testování a lokální opatření

Odborná skupina MeSES radí vládě jednat na lokální úrovni. „Jsem překvapená, že se lokální řešení stále neděje,“ dodává viroložka Tachezy. Podle nich je třeba zasahovat v ohniscích nákazy, například plošným testováním. „Zatím nebyl lokální princip při volbě opatření aplikován a jen velmi malé množství opatření bylo zavedeno lokálně,“ kritizují členové skupiny v prohlášení vládu.

„Je to prevence proti zavírání škol, ale i firem, kde by se měl také vyžadovat systém T-N-O,“ vysvětluje Tachezy.

Lokální opatření v boji proti šířící se nákaze koronavirem artikulovali i představitelé koalice Spolu a PirSTAN, kteří za pár týdnů převezmou ministerstvo zdravotnictví, a budou tedy řešit především boj s pandemií. Hlavní kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) to minulý týden potvrdil Seznam Zprávám. Podle něj zatím situace nevypadá tak, že by se měla řešit celorepublikovými plošnými opatřeními.

Jak uzavírá i viroložka Ruth Tachezy, vláda by se neměla v řešení pandemie řídit počtem hospitalizovaných, ale soustředit se na předešlý krok – tedy investice do testů a očkování. „Jakmile se člověk dostane do nemocnice, je problém, mimo jiné se mu i zhorší kvalita života, ale ve výsledku je to i daleko větší finanční zátěž pro systém,“ dodává.

Co doporučuje MeSES?

– Využívat systém T-N-O (kontrola bezinfekčnosti, tedy negativní test, očkování nebo prodělaná nemoc).

– Zachování ochrany dýchacích cest v MHD a vnitřních prostorách.

– Proočkovat především rizikové skupiny nad 60 let.

– Očkovat těhotné ženy.

– V ohniscích nákazy plošně testovat ve školách a ve firmách.

– Zkrátit délku karantény po rizikovém kontaktu na sedm dní s nutností PCR testu sedmý a desátý den od rizikového kontaktu.

– Očkovat i proti sezónní chřipce.

Zdroj a doporučení v plném znění: meses.cz

Reklama

Doporučované