Hlavní obsah

Odborníci z Brna se podíleli na objevu nového minerálu dobšináitu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Mineralogové z Moravského zemského muzea v Brně se podíleli na objevu a popisu nového minerálu. Dostal název dobšináit podle místa nálezu u Dobšiné v Košickém kraji na Slovensku.

Článek

O objevu dnes ČTK informovala mluvčí muzea Barbora Javorová.

„V rámci zahraniční terénní cesty v září 2019 jsme navštívili revír v okolí Dobšiné, který je známý historickou těžbou kobaltu a niklu,“ popsala pracovnice muzea Eva Velíšková. „Podařilo se nám odebrat zajímavý mineralogický materiál, u kterého jsme se rozhodli, že bude dobré jej blíže prozkoumat,“ doplnil její kolega Jiří Toman.

Při detailním studiu minerálu spolupracovali odborníci z Moravského zemského muzea s kolegy z Národního muzea, Slovenské akademie věd, Masarykovy univerzity a Akademie věd ČR. Výsledkem spolupráce je rozšíření mineralogického systému o novou položku, což potvrdila na začátku února komise při Mezinárodní mineralogické asociaci.

Dobšináit je novým členem roselitové skupiny s dominantním zastoupením vápníku. Minerály roselitové skupiny patři k poměrně vzácným arzeničnanům s obsahem vody. Typový vzorek, na kterém byl dobšináit identifikován, bude uložený ve sbírce Mineralogicko-petrografického oddělení Moravského zemského muzea.

V současné době se připravuje odborná publikace, aby byly splněny všechny podmínky pro definitivní uznání nového minerálu, doplnila Javorová.

Reklama

Doporučované