Hlavní obsah

Odborníci začali restaurovat slavný Sněmovní sál kroměřížského zámku

Foto: https://www.zamek-kromeriz.cz/fotogalerie/#group_2957-23

Kroměříž.

Reklama

Odborníci začali restaurovat slavný Sněmovní sál kroměřížského zámku. Práce na nástropních obrazech, štukové výzdobě, zlacení, stěnách a oknech potrvají do příštího roku.

Článek

„Sněmovní sál, který je součástí prohlídkových okruhů, zůstane po dobu prací pro návštěvníky s omezením přístupný,“ řekl ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Jiří Uhlíř. Zámek je i spolu s Podzámeckou a Květnou zahradou zapsán na seznamu památek UNESCO.

Sněmovní sál získal svůj název v roce 1848, kdy hostil zasedání rakouského říšského sněmu. V první polovině 80. let minulého století v něm režisér Miloš Forman natáčel některé scény svého později ocsarového filmu Amadeus. Nyní sál z podstatné části zabírá lešení, sundané jsou také některé lustry. Návštěvníci zámku do něj však podle Uhlíře mohou stále nahlédnout. „Mohou se podívat tak trochu restaurátorům pod ruce. Takže návštěvníci zámku v Kroměříži mají teď jedinečnou příležitost vidět věci, které normální návštěvník za běžného provozu neuvidí,“ řekl Uhlíř. Součástí oprav bude i rekonstrukce sousedního Letního bytu.

Naposledy byl Sněmovní sál restaurovaný v 70. letech minulého století. Podle vedoucího současných restaurátorských prací Martina Číhalíka se plánované zásahy týkají celého sálu. „Budeme dělat revizi restaurátorského zásahu na velkých obrazech, které jsou na stropě. To jsou olejomalby na plátně. Tam se bude hlavně dělat kontrola tmelů a retuší, které proběhly zhruba v roce 1976. A budou se tam upravovat lakové vrstvy,“ řekl Číhalík. Samotná plátna jsou podle něj od 70. let perfektně opravená.

Nezbytné je také restaurování zlacení a štukové výzdoby. „Štuková výzdoba je nejvíce poškozená hlavně v těch místech, která jsou dostupná bez lešení. Jsou to místa, kde třeba zatékalo kolem oken, případně docházelo k mechanickému poškození v rámci běžného pohybu po sále. Pak je otázkou průzkumů, jestli se bílá, která je na stěnách sálu v současné době, bude sundávat na starší bílou. Pořád sál zůstane bílo-zlatý, ale ještě se uvažuje o restaurování starší bílé vrstvy, která je z přelomu 19. a 20. století,“ uvedl Číhalík.

Zapotřebí je opravit i okna v sále. „To je spíše řemeslná práce, ale relativně složitá. Je důležité, aby okny nezatékalo, neprofukovalo a aby byla funkční,“ doplnil Číhalík.

Restaurování historických sálů je součástí pětiletého projektu obnovy zámku a přilehlé Podzámecké zahrady, hotový by měl být koncem příštího roku. Náklady dosáhnou zhruba 250 milionů korun, evropská dotace činí 226 milionů korun. Od letošního ledna řemeslníci opravují střechu kroměřížského zámku. Loni začala oprava zámecké galerie, která je proto nyní zavřená, a také se zámkem sousedící Mlýnské brány. Vznikne v ní expozice věnovaná biskupské gardě, ještě předtím dělníci vymění střešní krytinu a obnoví fasádu. V Podzámecké zahradě pokračuje obnova vodního systému, hotová by měla být ještě letos.

Správu zámku a Podzámecké zahrady převzalo loni olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích. Předtím se o provoz obou památek staral Národní památkový ústav. V loňské sezoně ovlivněné koronavirem si zámek prohlédlo zhruba 58.000 lidí, o rok dříve jich bylo okolo 70 000. Podzámecká zahrada je přístupná volně.

Reklama

Související témata:

Doporučované