Hlavní obsah

Odborník: Hrad zbytečně rozdmýchává kauzu Nikulin, vydání do USA bylo zcela standardní

Víkendový rozhovor s Jakubem El-Ahmadiehem.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA bylo oprávněné a v pořádku, tvrdí odborník Jakub El-Ahmadieh z Asociace pro mezinárodní otázky. Prohlášení prezidentova okolí kauzu vyhrocují.

Článek

Poprask na české politické scéně způsobilo vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij dokonce v týdnu na tiskové konferenci varoval, že to zhorší vzájemné vztahy mezi Ruskem a Českou republikou. Jak by se to přesně mělo projevit, neupřesnil. „Vztahy mezi Ruskem a Českem už tak nejsou nijak dobré a ani pro nás Rusko není významným partnerem a nemáme žádné blízké spojenecké vztahy,“ tvrdí Jakub El-Ahmadieh, právník a politolog z Asociace pro mezinárodní otázky.

Jak to bylo s Nikulinem? Vysvětluje ministr spravedlnosti Robert Pelikán:

Rozhovor s Robertem Pelikánem v Televizi Seznam.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Podle něj tedy není co zhoršovat. „Nárok na vydání Nikulina do USA byl už jen z čistě právního hlediska zcela v pořádku, v USA čelí velmi závažným obviněním,“ dodává. Rusku podle něj šlo především o to Nikulina nevydat do USA, jejich právní nárok byl neopodstatněný. Kvůli vyjádřením Hradu má podle něj kauza víc pozornosti, než by si ve skutečnosti zasloužila.

Co říká na načasování vydání Nikulina, které se odehrálo v utajení v noci na Velký pátek? A jak vnímá fakt, že se prezident přimlouval u ministra za Nikulinovo vydání do Ruska? Pomůže Nikulin objasnit kauzu ruského vlivu na americké prezidentské volby? A proč je pro Američany tak důležitý? Podívejte se ve videu na další Víkendový rozhovor.

Reklama

Doporučované