Hlavní obsah

Odborová show jak z dílen Steva Jobse, velký plynový obchod a pokoje, v nichž by chtěl spát každý

Den v ekonomice, zpravodajský pořad televize Seznam.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Přehled událostí z byznysu z úterý 17. září 2019.

Článek

Pořad Den v ekonomice vysílá televize Seznam každý všední den od 19.10 hodin.

A co se například dozvíte v dnešním vydání?

Odborová show za vyšší mzdy

Připomínalo to show při premiéře nových iPhonů, jen s tím rozdílem, že tady nešlo o co největší počet fotoaparátů ve smarphone, ale o výši platů a mezd. Největší odborová centrála v Česku – Českomoravská konfederace odborových svazů – na své konferenci vyhlásila důrazné tažení za vyššími výdělky na rakouské a německé úrovni. Pro příští rok stačí šesti až sedmiprocentní růst.

Schválen obchod E.ON – innogy

Evropská komise schválila energetické firmě E.ON převzetí části majetku společnosti innogy. Součástí podmínek je i to, že E.ON musí prodat plynárenské a elektrárenské aktivity innogy v České republice. Innogy je největším distributorem plynu v Česku, dodává plyn a elektřinu pro více než 1,5 milionu zákazníků.

Exim Tours se uchází o CK Fischer

Majitel Exim Tours, německá skupina Rýwe, jedná o převzetí Cestovní Kanceláře Fischer s jejím vlastníkem, investiční skupinou KKCG Karla Komárka. Obě strany chystaný obchod nekomentovaly, což činí obvykle v případě, kdy obchod není ještě definitivně uzavřen. Spojení jedničky a dvojky tuzemského trhu podle tržeb by musel schválit antimonopolní úřad.

Průzkum Manpower

Hlad po zaměstnancích koncem roku poklesne, ukazují to nová čísla Manpower. Nabírat plánují jen čtyři procenta zaměstnavatelů a naopak propouštět jsou rozhodnuty dvě procenta firem. Opatrnost je znát hlavně u automobilek.

Česko bez elektřiny

Do dvaceti let přijde Česko o třetinu elektráren. Není ale jasné, jestli se podaří včas vybudovat nové zdroje.

Stroje sklízejí víno

Už přes polovinu vinic na Moravě sklízejí stroje. Jejich podíl roste, uvedl ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Ruční sklizeň stojí dvakrát víc než strojová, navíc 30 lidí sklidí hektar vinice za osm hodin, zatímco kombajn za hodinu.

Lagardeová smí nastoupit do čela ECB

Evropský parlament dnes vyslovil souhlas s kandidaturou někdejší šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové na post prezidentky Evropské centrální banky. Lagardeová je vnímána jako zastánkyně nízkých úrokových sazeb a takzvané zelené měnové politiky.

Vodní taxík pro Paříž

Francouzský startup SeaBubbles přemýšlel, jak vyladit přetíženou dopravu v ulicích Paříže. A vymyslel vodní taxík. Ten má fungovat jako Uber na vodě.

Nejdražší hotelové pokoje světa

Zkušené cestovatele asi nepřekvapí, že ubytování spojené se zážitkem odpovídá také vyšší ceně. Kolik stojí noc v apartmánu pod hladinou vody? A kolik cestovatel zaplatí za noc v iglú na Severním pólu?

Reklama

Související témata:

Doporučované