Hlavní obsah

Odbory v ČSOB se chystají vstoupit do stávkové pohotovosti

Jednání o navýšení mezd se nezdařila. Odboráři v ČSOB plánují stávkovou pohotovost.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma se nedokázala domluvit s odbory na navýšení mezd.

Článek

Odborová organizace v ČSOB se nedomluvila s vedením firmy na svých požadavcích na zvýšení mezd a chystá se na stávkovou pohotovost.

„Splnili jsme legislativní kroky k tomu, že by mohlo dojít k legální stávce,“ říká Ladislava Spielbergerová, předsedkyně Moderních odborů v ČSOB.

Československá obchodní banka má zhruba 8500 zaměstnanců. Z tohoto pohledu jde po České spořitelně o druhou největší banku. Ovšem zatímco Česká spořitelna za rok 2017 vykázala zisk 14,6 miliardy korun, tak ČSOB 17,5 miliardy.

I na to odboráři poukazují. Chtěli navýšit mzdy o patnáct procent. „Věděli jsme, že jde o poměrně vysoké číslo. Ale vzhledem k ziskům českých bank a objemu dividend, které se každoročně vyvádějí do zahraničí, to určitě není přemrštěná částka,“ dodává Ladislava Spielbergerová.

Odboráři nakonec své požadavky snížili, ale na podmínky, které jim navrhla banka, nepřistoupili.

„I přes absenci kolektivní smlouvy došlo z rozhodnutí ČSOB k průměrnému navýšení mezd, a to o 5,4 procenta. V nejbližší době také dojde k navýšení příspěvků na stravné,“ říká Patrik Madle, mluvčí ČSOB.

O stávkové pohotovosti mají rozhodnout samotní zaměstnanci v následujících dnech formou hlasování. Vedení banky chce pokračovat v jednáních.

Reklama

Doporučované