Hlavní obsah

Odchovanec vzal PSG finálový sen. Fanoušci v Paříži zapalovali auta

Foto: Profimedia.cz

Odchovanec PSG Coman dal jediný gól finále Ligy mistrů a rozhodl o triumfu Bayernu Mnichov. Fanoušci PSG kvůli porážce v Paříži ničili majetek.

Reklama

Vlastně se to muselo stát. Odchovanec francouzského PSG Kingsley Coman vstřelil jediný gól finále LM a rozhodl o výhře Bayernu. Fanoušci to neskousli a v Paříži zapalovali ve velkém auta. Více než stovka příznivců byla zatčena.

Článek

Několik hodin po nedělním utkání se stále nemluví o ničem jiném. Francouz Kingsley Coman rozhodl nejdůležitějším gólem kariéry finále Ligy mistrů. Ve své domovině ale rozhodně nebude oslavovaným hrdinou, spíše naopak.

Jméno francouzského záložníka by přitom mohlo být synonymem úspěchu. Coman vyhrál, co se dalo, a slavil každý rok své, ve dvaceti čtyřech letech, stále krátké kariéry.

Celý příběh započal vlastně na konci toho, který dopsal v nedělním finále. Jako odchovanec PSG se Coman v roce 2013 probojoval do prvního týmu pařížského velkoklubu. Hned ve své první sezoně v dospělém fotbale slavil zisk ligového titulu a francouzského superpoháru. O rok později vyhrál s PSG Ligue 1 znovu.

Foto: Profimedia.cz

Kingsley Coman ještě v dresu pařížského velkoklubu, ve kterém debutoval v únoru 2013.

Jenže to bylo to poslední, co Coman ve francouzské lize dokázal. Jeden z největších talentů akademie po vypršení kontraktu odešel zadarmo do italského Juventusu a v Paříži to rozdýchávali jen velmi těžko. Přeci jen Kingsleyho Comana PSG fotbalově vychovalo a nemělo z něj ani cent.

Naopak v Itálii byl rychlonohý záložník vítán s otevřenou náručí, ještě aby ne, pro „starou dámu“ byl jeho příchod zaručeným ziskem. Po jednom roce v Serii A, zisku titulu, ligového poháru a superpoháru Coman odešel na dvouroční hostování s opcí do německého Bayernu.

Bavorský klub za výpůjčku tehdy dvacetiletého Comana zaplatil 7 milionů eur, tedy přes 180 milionů korun s tím, že do dvou let mohl hostování změnit na trvalý přestup za poplatek dalších 20 milionů eur, v přepočtu více než půl miliardy korun.

Coman se hned v premiérové sezoně v dresu tradičního německého celku chytl. Slavil další ligový titul a debutoval v reprezentačním dresu. Po neméně úspěšné sezoně 2016/17 bylo jasné, že v hlavním městě Bavorska zůstane i po vypršení hostování.

Po přestupu do Bayernu Mnichov Coman vyhrál další 3 tituly, včetně toho letošního. V koronavirové sezoně dostal i největší prostor v zápasech Ligy mistrů, včetně nedělního finále.

Před největším zápasem kariéry byl Coman hlavním zájmem médií. Sám ale odmítal své spojení s PSG, ze kterého odešel před šesti lety.

„Máme příležitost po sedmi letech získat ušatý pohár zpět do Mnichova a uděláme pro to vše. Není to můj zápas proti PSG, je to zápas Bayernu Mnichov proti PSG. Moje srdce patří stoprocentně Bayernu,“ prohlašoval francouzský záložník.

Na předzápasové tiskové konferenci Coman řekl několik slov i o svém mateřském klubu. Fanoušky si ale prohlášením, že PSG ještě nepatří k nejlepším světovým klubům, rozhodně zpět na svoji stranu nezískal. Příznivci pařížského velkoklubu tak před nedělním finále Comanovi přáli jen to nejhorší.

Jenže jako by to francouzského reprezentanta mělo nějak trápit. Coman dal jediný gól finále Ligy mistrů a rozhodl o triumfu Bayernu. Ten Coman, který jako odchovanec klubu odešel z PSG zadarmo a nechal na sobě vydělat spíše italský Juventus.

„Jsem strašně šťastný, je to jeden z nejlepších dnů mého života. Hluboko ve mně cítím ale smutek, protože Paříž mám v srdci. Jsem nadšený, ale má to malinko hořký podtext,“ řekl Coman na pozápasové tiskové konferenci.

I přes Comanova pofinálová prohlášení to byla, společně s porážkou v historicky prvním finále Ligy mistrů v klubové historii, pro fanoušky pařížského klubu hořká pilulka, kterou jednoduše nedokázali spolknout.

Svou frustraci si tak někteří příznivci, kteří finále sledovali společně na stadionu Parku Princů v Paříži, vyšli vybít do ulic. Radikální fanoušci rozbíjeli výlohy obchodů, ničili městský majetek a zapalovali auta.

Došlo dokonce na střet s policií, která musela použít donucovací prostředky. V blízkosti Champs-Élysées zatkla 148 osob. Škody na majetku policie zatím nevyčíslila.

V průběhu finálového večera příslušníci pařížské policie rozdali rovněž řadu pokut. Více než 400 z nich přitom strážníci fanouškům udělili za to, že neměli rouškou zakrytá ústa a nos.

Reklama

Doporučované