Hlavní obsah
Online

Vláda chce dál vyvíjet českou vakcínu. Opozice i experti jsou proti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

- Pardubický kraj kvůli kritické situaci v nemocnicích vyhlásil v 16 hodin stav hromadného postižení osob. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) v České televizi řekl, že stav hromadného postižení osob odpovídá situaci, která se vyhlašuje po hromadném neštěstí. V regionu už mají totiž zcela zaplněné všechny nemocnice a nejsou schopní přijmout další pacienty.

- Vláda chce za 250 milionů pokračovat ve vývoji české vakcíny. Za nesmysl to má část opozice a také někteří odborníci. „Myslím si, že to nemá smysl a předpokládané výdaje dle mého nemohou stačit na dokončení vývoje a zejména pak provedení klinických fází hodnocení a registraci vakcíny,“ uvedl například předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

- Vláda v úterý zrušila v pondělí vyhlášený zákaz závodního stravování. Jídelny mohou být v provozu při zachování odstupů.

- Vláda se zřejmě dnes večer nesejde kvůli dlouhému jednání Sněmovny. Kabinet by dnes večer měl probrat návrh na zvýšení ošetřovného, odměny pro zaměstnance v sociální péči nebo povinnou práci z domova pro celé národní hospodářství.

- Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání neregistrovaného léku na covid-19 od firmy Regeneron. Do Brna zase dnes dorazilo 10 tisíc balení léku ivermektin pro 20 tisíc pacientů. Nasazení přípravků ale provázejí pochybnosti, čtěte ZDE.

  • Sněmovna schválila příspěvek do 370 Kč pro lidi v karanténě

    Sněmovna schválila úpravu předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Vláda navrhovala pro lidi v karanténě nemocenskou 100 procent místo 60 procent průměrného redukovaného výdělku. S úpravou Pekarové Adamové souhlasila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Z konzultací podle ní vyplynulo, že pro stoprocentní nemocenskou by nebyla mezi poslanci podpora.

  • Průzkum: Testování chtělo od března spustit 84 procent firem

    Testování zaměstnanců samovyhodnocovacími testy plánovalo od 1. března spustit 84 procent firem. Chtěly tak učinit ještě dříve, než jim to jako povinnost nařídila vláda. Téměř polovina firem navíc v předchozích měsících své zaměstnance ve velkém testovala ve zdravotnických zařízeních. Ukázal to aktuální průzkum Svazu průmyslu, kterého se ještě před pondělním nařízením vlády o povinném testování v podnicích zúčastnilo 211 firem.

  • Poslanci ODS a TOP 09 navrhli nižší nemocenskou v karanténě

    Od poslanců ODS a TOP 09 se sešly pozměňovací návrhy na vládní návrh nemocenské pro lidi v karanténě nebo izolaci kvůli nemoci covid-19, a to 80 procent a 90 procent. Dominik Feri (TOP 09) navrhl rozlišit karanténu a izolaci, v níž je pozitivně testovaný člověk. V karanténě by lidé mohli pobírat 70 procent, nebo 80 procent a v izolaci 90 procent nebo 100 procent. Pekarová Adamová navíc navrhla vrátit se k původní vládní předloze, podle které by měli lidé v nařízené karanténě nebo izolaci příspěvek k nemocenské až 370 korun denně. Podle jejího návrhu by ale dostávali nejvýše 90 procent svého průměrného výdělku.

  • Zeman jednal na Hradě se zástupci čínské CITIC

    Kancléř prezidenta Vratislav Mynář ČTK řekl, že zástupci čínské společnosti se Zemanem mluvili o pokračování čínských investic po zklidnění situace kolem pandemie. Probrali i čínskou vakcínu proti koronaviru.

  • Petříček: ČR má stovky nabídek na umístění pacientů

    Česko má ze zahraničí nabídky nižších stovek míst pro pacienty s nemocí covid-19, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo). Už tento týden mohou být první pacienti převezeni do Německa, řekl.

    „V tuto chvíli máme nabídky od většiny okolních států, navíc od Slovinska a Švýcarska, a jedná se o nižší stovky pacientů dohromady,“ řekl Petříček. Zástupci vlády už dříve informovali o nabídkách lůžek pro covidové pacienty z Německa, Rakouska a Polska. „Velmi intenzivně jednáme v tuto chvíli pouze s Německem,“ doplnil ministr.

  • Továrna Miele v Uničově pošle 1300 zaměstnanců domů

    Továrna společnosti Miele technika v Uničově na Olomoucku, která vyrábí sušičky, myčky nádobí a pračky, kvůli koronavirové nákaze zaměstnanců v sesterském závodě v německém Euskirchenu a následnému zastavení tamní výroby motorů pro domácí spotřebiče omezí na čtyři pracovní dny produkci. Zhruba 1300 zaměstnanců továrny Miele v Uničově dostane náhradu mzdy ve výši 80 procent průměrného výdělku. ČTK to řekl ředitel společnosti Miele-technika Petr Vodák.

  • Stát uzavřel další smlouvy, tentokrát na ventily a respirátory

    Správa státních hmotných rezerv uzavřela další smlouvy na dodávky materiálu v boji proti pandemii koronaviru. Poprvé poptávala ventily pro kyslíkové láhve pro nemocnice, podepsala také smlouvu na dodávku dalšího zhruba milionu respirátorů třídy FFP2. Nákupem ventilů chce stát předejít problémům v situaci, kdyby došly tlakové lahve s už zabudovanými ventily a bylo by třeba kyslík distribuovat v lahvích staršího typu bez ventilu. „Na základě úkolu z vlády a poptávkového řízení jsme uzavřeli smlouvy na dodávku celkem 1400 redukčních ventilů a 500 adaptérů pro kyslíkové láhve od českého výrobce GCE Chotěboř. Vedle toho nám společnost Polymed Medical CZ dodá 1400 zvlhčovacích lahví, které jsou nutným příslušenstvím k těmto ventilům a slouží ke zvlhčování procházejícího kyslíku do podoby vhodné pro podání pacientům,“ řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

  • V nemocnicích v Praze je obsazená většina lůžek na ARO a JIP

    V mnohých pražských fakultních nemocnicích je k dnešnímu dni obsazena většina standardních lůžek s kyslíkem a lůžek na odděleních ARO a JIP. Hospitalizovaných s covidem-19 ve vážném stavu jsou desítky. Uvedli to mluvčí nemocnic v hlavním městě. Těžkých případů covidu je v Česku nyní nejvíc od začátku epidemie. „Volných standardních lůžek máme 140 a na JIP 18. Co se týká volných lůžek pro covid pacienty, tam se to mění prakticky po hodinách a pohybujeme se v řádech jednotek. Včera (v pondělí) byla například kapacita téměř naplněná,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Pavlína Danková. Pro covid pozitivní pacienty proto v nemocnici upravili další lůžkovou stanici.

  • Blatný: Stav hromadného postižení osob je namístě

    Stav hromadného postižení osob, který dnes vyhlásily nemocnice v Pardubickém kraji, odpovídá podle ministra zdravotnictví Jana Blatného situaci. Uvedl to na Twitteru.

  • Česká vakcína vzniká na základech, které jsou podle mnohých pochybné

    Tuzemská vakcína patří mezi takzvané inaktivované očkovací látky, které vznikají tak, že se použije skutečný virus. Je oslaben tak, aby nezpůsobil onemocnění, ale vyvolal imunitní odpověď. Na tomto principu jsou založené například dvě vakcíny používané v Číně od společností Sinopharm a Sinovac. Podle některých odborníků je ale účinnost těchto vakcín rozporuplná.

  • Chlíbek: Pokračovat ve vývoji české vakcíny nemá smysl

    Pokračovat ve vývoji české vakcíny nemá smysl. Předpokládané výdaje nemohou stačit na klinické hodnocení a registraci vakcíny. Náklady na vývoj se běžně pohybují v miliardách. Uvedl to předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Reagoval tak na pondělní usnesení vlády, která rozhodla o pokračování projektu české vakcíny, jejíž vývoj byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven. „Myslím si, že to nemá smysl a předpokládané výdaje dle mého nemohou stačit na dokončení vývoje a zejména pak provedení klinických fází hodnocení a registraci vakcíny. Vývoj vakcín se pohybuje řádově v miliardách,“ uvedl Chlíbek.

  • Vláda by dnes měla projednat povinný home office

    Vláda, o které není jasné, zda se dnes stihne sejít, měla probrat navýšení ošetřovného ze současných 70 procent výdělku, odměny pro všechny zaměstnance v sociálních službách a povinnou práci z domova pro celé národní hospodářství. Avizovala, že chce debatovat o zvýšení krizového ošetřovného. Většina rodičů, kteří zůstali po uzavření škol s potomky do deseti let doma, pobírá 70 procent výdělku. V případě nařízení práce z domova naposledy v pátek vláda důrazně vyzvala zaměstnance k využívání home office. Například v administrativních provozech by se podle kabinetu měly vyskytovat jen osoby bezpodmínečně nutné k ochraně majetku a základních funkcí.

  • Starosta Náchoda a poslanec Jan Birke se vyléčil z covidu

    Starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (ČSSD) se vyléčil z komplikovaného průběhu nemoci covid-19 a z nemocnice se v minulých dnech vrátil domů. Pozitivní test na covid-19 měl 9. února. „Poslouchám lékaře a budu se zapojovat do práce postupně a s velkou pokorou. Cítím se dobře,“ uvedl Birke. Birke prodělal zápal plic. Léčbu od 18. února podstoupil ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. „Sáhl jsem si na dno a průběh (nemoci) mě zaskočil. Díky skvělé a obětavé práci všech lékařů a sestřiček z týmu FN HK,“ uvedl. Již dříve řekl, že netuší, kde se koronavirem nakazil.

  • Vláda se zřejmě večer nesejde kvůli jednání Sněmovny

    Na programu schůze Poslanecké sněmovny a rychlosti, s jakou poslanci projednají návrh na navýšení nemocenské kvůli epidemii covidu, závisí, zda se dnes večer sejde vláda. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí uvedla, že kabinet by dnes večer měl probrat návrh na zvýšení ošetřovného či odměny pro zaměstnance v sociální péči. Odpoledne Maláčová napsala, že Sněmovna takzvanou izolačku ještě projednávat ani nezačala. Znamená to podle ní, že termín zřejmě nestihne. Oficiálně premiér Andrej Babiš (ANO) jednání vlády ani nesvolal. Dopoledne kabinet videokonferenčně upravil některá opatření včetně kritizovaného zákazu používání firemních jídelen.

  • Co přesně je stav hromadného postižení osob

    Stav hromadného postižení osob je mimořádná událost, při níž se dané zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče. Poskytovatel jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných či reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče. V praxi to znamená, že nemocnice mohou postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. V takovém případě se zdravotníci nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se lékaři soustředí v první řadě na záchranu životů.

  • Nemocnice na Pardubicku už nemají lůžka s intenzivní péčí pro nemocné s covidem

    „Rostoucí počty hospitalizací a dlouhodobě přetížená intenzivní péče vygradovaly dnes v situaci, kdy čtyři z pěti našich nemocnic v tuto chvíli nejsou schopné přijímat další pacienty s koronavirem do intenzivní péče,“ řekla mluvčí krajských nemocnic na Pardubicku Kateřina Semrádová.

    V Pardubickém kraji v pondělí přibylo 871 nově nakažených covidem-19. Minulé pondělí testy prokázaly koronavirus u 803 lidí. Za posledních 24 hodin v kraji zemřelo kvůli covidu 17 lidí. Aktivních případů je teď v kraji 8945, vyléčilo se 59 992 lidí. Zemřelých je celkem 918.

  • Netolický: Parlamentní šarvátky jsme si mohli ušetřit, situace v Česku není veselá

    „Byl jsem vedením společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která má na starosti celkem pět našich oblastních nemocnic akutní péče, informován dle usnesení bezpečnostní rady. V této chvíli informujeme další členy bezpečnostní rady. Ráno proběhne videokonference na téma, jakým způsobem proběhla noc, jak se situace vyvinula. Ráno situaci opět vyhodnotíme a případně se domluvíme na svolání bezpečnostní rady kraje,“ dodal Netolický v České televizi. „Každopádně je to přesně tak, jak jsme při jednání hejtmanů s vládou před 14 dny probírali. My jsme byli jako hejtmané veřejností atakováni, část veřejnosti nám vyčítala, že jdeme de facto vstříc nouzovému stavu, ale vývoj událostí nám jednoznačně dává za pravdu. A bohužel, ta čísla, která jsme před 14 dny viděli, tak se naplňují. A to jak z hlediska počtu nakažených, tak z hlediska počtu hospitalizovaných. To znamená osob se středně těžkým a těžkým průběhem nemoci. Takže takové ty šarvátky na úrovni parlamentu – a je jedno, jestli vládních, nebo opozičních poslanců – jsme si mohli ušetřit. Ta situace v České republice opravdu není veselá.“

  • „Od této chvíle nejsme schopní garantovat standardní péči, která je v České republice obvyklá“

    „Pokud jde o lůžka intenzivní péče, ta skutečně nejsou už vůbec žádná,“ upozornil v ČT pardubický hejtman. „Pokud jde o standardní lůžka, tam už teď někde leží pacienti na přistýlkách. A z důvodu perosnálu již není možné dále rozšiřovat tato lůžka. Vše ostatní, co by se dělo, tak bude docházet k přípravě té bazální péče, tj. té úplně nejzákladnější, která vůbec může být poskytována. Ale jak říkáme dopředu: od této chvíle už zdravotnické zařízení není schopno garantovat standardní péči, která je v České republice obvyklá. To znamená: Opravdu jsme v bodu zlomu a je to možná i příležitost znovu vyzvat veřejnost, aby brala opatření vážně, protože těchto několik týdnů bude evidentně pro krajské zdravotnictví kritických.“

  • „Naše péče, i ta necovidová, je na hraně“

    „Už dokonce existuje jeden požadavek na převoz pacienta z ústeckoorlické nemocnice, uvidíme, zda dojde k vykrytí. Je to de facto o tom, že skutečně naše nemocnice z hlediska personálních kapacit i kapacit lůžkových jsou zcela vyčerpány,“ podotkl pro ČT Netolický. „Pokud totiž hovořím o 501 pacientech, pak hovořím o těch, kteří jsou skutečně v našich nemocnicích covid pozitivními. Pokud mluvím o 70 příjmech, opravdu se opět jedná pouze o covid pozitivní pacienty. Ale jsou i další pacienti, urgentní medicína, běží léčba dalších lidí s dalšími chorobami a naše péče je opravdu, opravdu na hraně.“

  • Pardubický hejtman: Naše nemocnice nic takového nezažily

    Netolický v České televizi dodal: „Pro ilustraci – počátkem února bylo v našich nemocnicích hospitalizováno celkem 280 pacientů. A nyní jich je již přes 500. Počet denních příjmů je v tuto chvíli už kolem 70. A ten počet neodpovídá stejnému počtu tedy odcházejících pacientů na doléčení do domova. To znamená, je to situace mimořádná, naše nemocnice to ještě ve své historii nezažily, takovýto rozsah. A upozorňujeme na to, že rozsah poskytované péče už nemusí být garantovaný z hlediska standardu kvality tak, jak jsme byli zvyklí doposud.“

Reklama

Hlavní zprávy