Hlavní obsah

„Odejděte, nebo volám policii!“ Sestra vyhodila reportéry s důkazy o ponižování seniorů

4. díl minisérie Ve stínu Slunečnice: Reportéři Seznamu mapují dění v domově seniorů v Ostravě. Konfrontace reportérů s vrchní sestrou. Ředitel domova pečovatelce, která si na ponižování klientů stěžovala, napsal, že její stížnost byla důvodná, ale nic neudělal. S reportéry odmítá mluvit. Ombudsmanka Anna Šabatová shrnuje problém: Je to systémová chyba, narazili jste na díru v zákoně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

Článek

V úvodu čtvrté části investigativní videosérie Ve stínu Slunečnice se pokoušejí reportéři Seznamu prolomit dlouhodobé mlčení vedení domova ke stížnostem o ponižování seniorů. Přímo na místě novináři osloví vrchní sestru Hanu Krejčí.

Ředitel Radek Baran místo domluvené schůzky zasílá vzkaz prostřednictvím sms zprávy. Přesto se podaří zjistit, jak se stížnostmi na chování části personálu ke klientům prvního oddělení Slunečnice naložil.

S výpověďmi některých pečovatelek, příbuzných ubytovaných seniorů, které přinesl první díl série (zde), a hlavně se svědectvími několika klientek (ty byly zveřejněny ve druhém dílu – zde), a reakcemi vedení domova (třetí díl najdete tu) jsme seznámili ombudsmanku Annu Šabatovou.

„Je to systémová chyba. Narazili jste na bílé místo v zákoně,“ zhodnotila situaci veřejná ochránkyně práv.

Situaci v domově pro seniory Slunečnice jsme na základě osobní výpovědi jedné z bývalých pečovatelek domova v Ostravě sledovali po dobu osmi měsíců. Na základě prvních zjištění se redakce rozhodla infiltrovat do prostředí a natáčet prostřednictvím skryté kamery. Použití této metody nám pomohlo pořídit důkazy, které by jinak nevznikly.

Jak bude pátrání pokračovat? Videosérii zakončí v úterý 26. listopadu dopoledne pátý díl, kdy se například dozvíme, jak situaci se stížnostmi na chování personálu řešil zástupce zřizovatele, tedy náměstek ostravského primátora.

Na webu Seznam Zprávy si ještě během pondělí přečtete či prohlédnete ve videu rozhovor s ministryní sociálních věcí Janou Maláčovou, která na základě zjištění Seznamu vyslala do Slunečnice inspekci a chystá změnu zákona.

Reklama

Doporučované