Hlavní obsah

Odešla Věra Bílá. Zpěvačce, která „chtěla umřít na pódiu“, bylo 64 let

Mezi nejslavnější písně zesnulé zpěvačky Věry Bílé patří skladba Paš o Paňori.Video: Valérie Dvořáková , Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Zemřela celosvětově uznávaná zpěvačka Věra Bílá. Zpívala například Billu Clintonovi v Bílém domě, vyprodala královskou operu v Madridu nebo newyorskou Carnegie Hall. Letos v březnu po delší pauze plánovala návrat, založila novou kapelu a pracovala na nové písni s Janem Bendigem.

Článek

Ve věku 64 let zemřela zpěvačka Věra Bílá, informoval o tom server Romea. Zpěvačku podle informací deníku Blesk museli v pondělí v 11 hodin večer převézt do Fakultní nemocnice v Plzni, poté co zkolabovala. Lékaři už ji nedokázali zachránit. Podle Romey zemřela zpěvačka na infarkt.

„V pondělí 11. března k nám byla v nočních hodinách přivezena 64letá pacientka na urgentní příjem. Její zdravotní stav byl kritický. I přes okamžitou resuscitaci se lékařům nepodařilo obnovit životní funkce a pacientka zemřela,“ řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Romská zpěvačka patřila v době své největší slávy mezi celosvětově uznávané umělkyně. Vyprodala například královskou operu v Madridu nebo newyorskou Carnegie Hall. Na přelomu tisíciletí byla nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale. Před lety vyprodala i pařížskou Olympii na soukromém koncertě a zazpívala i bývalému prezidentovi Spojených států Billu Clintonovi v Bílém domě.

Seznam natočil se zpěvačkou jeden z jejích posledních rozhovorů na začátku března. Na reportáž se můžete podívat znovu ve videu níže. Zpěvačka pro magazín Slavní promluvila o jejích plánech a lásce k hudbě. „Já chci umřít na pódiu, protože to je můj život, tady nejde o peníze, ale o to, že když jste na tom jevišti, tak tam nejste nemocní, nic vám neschází, máte radost ze života,“ řekla Seznamu Věra Bílá.

Reportáž o návratu Věry Bílé na hudební scénu. Video: Romana Svobodová, Seznam Zprávy, Youtube.com

Bílá se narodila 22. května 1954 v Rokycanech v muzikantské rodině Giňů. Nejprve zpívala na rodinných slavnostech, svatbách a zábavách s cimbálovou muzikou svého otce Karola Gini. Širšímu publiku objevila Bílou zpěvačka Zuzana Navarová. Díky ní a také díky česko-francouzskému manažerovi Smetanovi se Bílá se skupinou Kale zařadila mezi velké hvězdy etnické hudby.

„Byl to jeden z největších talentů u nás, a to nemyslím jenom mezi romskými muzikanty, ale obecně. Ona měla pod vedením manažera Jiřího Smetany rozjetou ohromnou kariéru, ale bohužel ji to moc nezajímalo. Měla všechny předpoklady s výjimkou jednoho, ale strašně důležitého – a to byla pracovitost a spolehlivost,“ řekl ČTK hudební kritik Jiří Černý.

Za velkou ztrátu pro tuzemskou hudbu označila úmrtí Bílé Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava. „Úchvatná a nezvladatelná zpěvačka, která patří k našim nejúspěšnějším umělcům, dokázala vyprodat světové sály, včetně pařížské Olympie. Na Colours se nám ji získat nepodařilo a to mě bude vždy mrzet,“ uvedla.

Vyrovnávala se se smrtí manžela a bojovala s gamblerstvím

Bílou ale v době, kdy byla její kariéra na vrcholu, zasáhla smrt syna a poté i manžela. Nakonec ji stáhlo gamblerství a ocitla se sama na ubytovně v Rokycanech.

V březnu tohoto roku se ale rozhodla o návrat a rozhodla se znovu vystoupit na koncertní pódia. Bílá založila novou kapelu, kde se měli objevit i dva původní členové skupiny Kale, klavírista Robert Červeňák a kytarista a zpěvák Milan Kroka.

Zpěvačka také začala nově spolupracovat se zpěvákem Janem Bendigem, se kterým pracovali na nové skladbě, jejíž autorem je právě Milan Kroka. Bendigův manažer Lukáš Rejmon dnes ČTK řekl, že první z připravovaných koncertů se měl konat tento pátek, zatím bylo v plánu asi osm vystoupení. Bílá se na koncertní šňůru připravovala, nacvičovala. S Bendigem a Krokou natočili společný klip, který měl být předzvěstí jejího návratu na koncertní pódia po 15 letech, řekl Rejmon. Bílá se navíc měla objevit také na Mezinárodním dni Romů v Praze.

Zpěvaččinu snahu o návrat na pódia loni zmapoval i dokument ostravského studia České televize. Režisér David Vondráček ve snímku Poslední naděje Věry Bílé po dva roky zachycoval zpěvaččiny životní peripetie poté, co opustila kapelu Kale, zadlužila se a vyrovnávala se se smrtí svých nejbližších.

Reklama

Doporučované