Hlavní obsah

Oděvní firma Levi Strauss jde do boje proti zbraním v USA

Foto: Flickr.com/ Hannah Cossey

Výrobce džínových klasik Levi Strauss jde do boje proti zbraním.

Reklama

Jedna z ikonických značek amerického oděvního průmyslu Levi Strauss už nechce, aby se obyvatelé Spojených států báli přibývajících ozbrojených útoků.

Článek

Zástupci americké oděvní značky Levi Strauss oznámili, že se připojí ke kampani na zpřísnění kontroly zbraní ve Spojených státech. Reagují tím na zvyšující se počet ozbrojených útoků, při kterých byly použity střelné zbraně.

Výkonný ředitel Chip Berg podle The Independent napsal, že každý den zemře ná následky střelného zranění 96 Američanů, stovky dalších jsou zraněny, většina z nich jsou sebevraždy nebo neúmyslná zabití. Na webovou stránku Fortune dále napsal, že „ačkoli může být tento krok nepopulární, nedělat nic není už nadále možné“.

Firma založila fond, který podporuje neziskové a aktivistické skupiny, jež jsou pro přísnější kontrolu zbraní v USA. Ke skupině, která spojuje podnikatele se stejným smýšlením, se připojil i starosta města New York Michael Bloomberg.

Spojené státy v několika posledních letech zažily několik případů střelby, při které bylo zabito několik desítek lidí. Což vedlo k demonstracím po celých Spojených státech. Některé firmy odmítly spolupracovat s firmami na výrobu zbraní, jako například americké aerolinky Delta Airlines. Síť supermarketů Walmart oznámila, že u nich koupí zbraně pouze osoby starší 21 let.

Ozbrojené útoky

Spojenými státy otřásl případ hromadné střelby z minulého roku, kdy Stephen Paddock z okna svého hotelového pokoje v Las Vegas bez jasného motivu zastřelil 58 lidí a zranil stovky dalších.

Letos v únoru 19letý chlapec zaútočil na floridskou školu v Parklandu a zastřelil 17 studentů. V květnu bylo zabito dalších deset lidí při střelbě na texaskou střední školu. V červnu pak útočník zaútočil na redakci novin Capital Gazzete v Marylandu, kde zabil pět lidí.

Zatím poslední incident má na svědomí účastník soutěže ve videohrách, který neunesl porážku a zastřelil dva soupeře, zranil 12 lidí a pak se zastřelil.

Reklama

Související témata:

Doporučované