Hlavní obsah

Oděvní krach na Prostějovsku. Vespa se stala obětí příliš rychlého růstu platů

Prostějovská Vespa se stala obětí příliš rychlého růstu platů, podala na sebe insolvenční návrh.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Insolvenční návrh na sebe kvůli téměř třicetimilionovým dluhům podala společnost Vespa Prostějov, která vyráběla pánské obleky a zaměstnávala stovku lidí. Vedení oděvní společnosti se rozhodlo ukončit produkci a soudu navrhlo prohlášení konkursu na majetek podniku.

Článek

Krajský soud v Brně už s firmou Vespa Prostějov zahájil insolvenční řízení. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Insolvenční návrh vedení Vespy Prostějov podalo 9. října. Jednatel společnosti Lukáš Vařeka v insolvenčním návrhu uvedl, že oděvní firma má celkové závazky v hodnotě 28,6 milionu korun. Hlavními věřiteli prostějovského podniku jsou Unicredit Bank a společnosti AMF Reece a Bernhardt Fashion CZ. Naopak pohledávky společnosti Vespa činí 3,872 milionu korun. Firma podle Vařeky nemá žádný reálný majetek, který by bylo možné rychle a bez dopadu na výrobu zpeněžit.

Export především do Itálie

Vespa Prostějov ročně utržila zhruba 100 milionů korun a zaměstnávala 130 pracovníků. Většinu pánských obleků exportovala do zemí EU. Hlavním odběratelem její produkce byla Itálie. Do finančních problémů se exportně orientovaná Vespa Prostějov podle Vařeky dostala v posledních třech letech, a to kvůli masivnímu růstu mzdových nároků zaměstnanců a současnému posilování koruny vůči euru.

Prostějovský oděvní podnik nedokázal nárůst výrobních nákladů přenést do ceny svých výrobků a jeho roční obrat klesl pod 50 milionů korun při současném snížení počtu zaměstnanců na 100, uvedl Vařeka. Vespa Prostějov ukončuje podnikání. „Pro úhradu všech dalších potenciálních výdajů nutných pro udržení výroby nedisponuje takovými zárukami, aby z výnosů pokračování činnosti či prodeje majetku mohly být tyto výdaje uhrazeny,“ uvedl Vařeka.

Bez výplaty

Někteří zaměstnanci společnosti Vespa Prostějov podle Českého rozhlasu Olomouc nedostali výplatu za září a zřejmě ji nedostanou ani za říjen. „Svolali si nás, že je firma v dluzích a je na nás podaná insolvence,“ řekla jedna z pracovnic. Prostějovsko dlouhodobě vykazuje nejnižší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. V září tam podíl nezaměstnaných klesl o desetinu procentního bodu na 2,2 procenta. V celém Olomouckém kraji činila zářijová nezaměstnanost 3,1 procenta.

Prostějov se v předchozích letech musel vyrovnat s krachem Oděvního podniku, pro který v dobách největší slávy v Prostějově i několika dalších městech pracovalo zhruba 10 tisíc lidí. V Prostějově nyní působí několik menších oděvních firem, které dohromady zaměstnávají stovky zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované