Hlavní obsah

Odevzdaný pas ani nabídka kauce nestačily. Ježek z kauzy ROP Severozápad zůstává ve vazbě

Daniel Ježek.

Reklama

Policistům vypršel čas na vyslechnutí svědků, které by mohl hlavní aktér případu ROP Severozápad Daniel Ježek ovlivnit.

Článek

Hlavní postava miliardové dotační kauzy ROP Severozápad, podnikatel Daniel Ježek, zůstává ve vazbě. Podle ústeckého soudu hrozí, že by Ježek mohl utéct do zahraničí a vyhnout se tak stíhání. Ježkův advokát Michael Kis Seznam Zprávám řekl, že jeho klient nabídl i zaplacení kauce, ale ani to mu nepomohlo. Již dříve Ježek soudu odevzdal i svůj cestovní pas.

Soud se tím, zda bude Ježek propuštěn z vazby, zabýval, protože uplynula tříměsíční doba, během níž měli policisté čas na to, aby vyslechli všechny svědky, které by mohl ovlivnit.

Na policii od té doby vypovídaly desítky lidí. Pro příklad: regionální politici – bývalí členové výboru, který rozhodoval o přidělení evropských dotací, nebo starosta Moldavy Jaroslav Pok. Ten na policii přinesl poznámky klíčového svědka v této kauze Petra Kušnierze, který v nich popsal údajné manipulace s evropskými dotacemi.

Video: Žalobci chybovali, obvinění dostali majetek zpět

Na policii vypovídali také bývalí úředníci dotačního úřadu Irena Kotlanová a Leo Steiner. Pro policii byli důležití, protože již dříve upozorňovali na to, že se na severozápadě Čech nerozdělují dotace podle pravidel.

Ježka policisté obviňují z toho, že společně s bývalým senátorem ODS Alexandrem Novákem stáli na vrcholu skupiny, která měla řídit manipulace s evropskými dotacemi.

Jak píše policie, Ježek měl úkolovat bývalé ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze a Petra Vráblíka. Kušnierz je dnes pro vyšetřovatele klíčový svědek, protože policistům popsal, jak mělo k manipulacím docházet.

Druhá hlavní postava příběhu Alexandr Novák je od konce loňského roku ve vazbě v Německu. V ní čeká na to, zda bude vydán ke stíhání do Česka.

Mluvčí frankfurtského vrchního státního zastupitelství Alexander Badle řekl, že soud o vydání nerozhodl a řízení bude ještě nějakou dobu trvat. Dosud ale Novák obviněn nebyl.

Soud v Chomutově mezitím začal řešit, jestli Novák neporušil podmínku, kterou měl, když se před časem dostal na svobodu. Pokud by pochybení zjistil, mohl by se v krajním případě vrátit i zpět do vězení.

Reklama

Doporučované