Hlavní obsah

Odhad nového vládce Unipetrolu: Kolik zaplatíte v nejbližší době u benzinových pump?

První interview, které poskytl nový šéf představenstva Unipetrolu Tomasz Wiatrak médiím po svém jmenování (v angličtině s českými titulky).Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Doba ropná neskončí dřív než za 50 let, předpovídá Tomasz Wiatrak z firmy, která ovládá čerpací stanice Benzina.

Článek

Klíčová otázka každého motoristy, zvlášť v těchto cestovatelsky nabitějších měsících, je: Za kolik bude v nejbližší době benzin nebo nafta?

„Jednoduchá odpověď je, že za rozumnou cenu,“ říká v rozhovoru pro Seznam Tomasz Wiatrak, novopečený šéf jediného zpracovatele ropy u nás, společnosti Unipetrol. Pod ni patří také síť čerpacích stanic Benzina, která ovládá už téměř čtvrtinu celého tuzemského trhu s prodeji pohonných hmot.

„Momentálně je cena ropy nízko, takže se dá očekávat, že se to odrazí u čerpacích stanic,“ připustil novopečený předseda představenstva. Ovšem jedním dechem dodal, že s jeho byznysem je to jako s horskou dráhou: stačí málo a prognózy neplatí.

Kdy podle něj skončí nadvláda ropy? „Doba kamenná neskončila proto, že došel kámen. A stejné to bude s naší závislostí na ropě. Nepřestaneme ji používat, protože došla, ale proto, že budeme mít jiné technologie,“ tvrdí Tomasz Wiatrak.

„V 80. letech se předvídalo, že ropa dojde do třiceti let. Dnes je to 40 let od té doby a víme, že se to nestalo. Podle mě ještě minimálně 10 až 15 let spotřeba fosilních paliv poroste. A nahradit se budou dát nejdříve za 50 let, což souvisí s rychlostí obměny automobilů,“ popsal pro Seznam v prvním rozhovoru v nové funkci předsedy představenstva Wiatrak.

Sám prý fandí vodíkovým pohonům. I proto Unipetrol na přelomu roku postaví první čerpací stanici na toto palivo. A postupně bude budovat jejich síť.

„V minulých dvou letech jsme jen v Česku investovali 16 miliard korun. A investice v podobném rozsahu plánujeme i pro tento a příští rok,“ uvedl Wiatrak ve speciálním studiu Televize Seznam při karlovarském filmovém festivalu.

Proč se Benzina po čtvrtstoletí vrátila na Slovensko? Plánuje nákupy konkurentů? Zamíří i na další trhy? Jak zasáhnou výkyvy ceny ropy do hospodaření Unipetrolu? Bude Unipetrol chtít náhradu škody kvůli dodávkám znečištěné ruské ropy, kterou české rafinerie nejsou schopné zpracovávat?

Také o tom mluví Tomasz Wiatrak v rozhovoru pro Seznam, který najdete nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované