Hlavní obsah

Odjela do Sýrie pomáhat a skončila v zajetí IS. Po šesti letech ožila naděje, že Novozélanďanka žije

Novozélandská zdravotní sestra odjela do Sýrie v rámci humanitární pomoci Červeného kříže.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Na zprávy o osudu zdravotní sestřičky z Nového Zélandu platilo dlouho embargo. Po pádu islamistů se objevila svědectví, že žije, i když ji novozélandská vláda pokládala za mrtvou.

Článek

Po šesti letech zveřejnilo novozélandské ministerstvo zahraničí zprávu o zajetí zdravotní sestřičky Louisy Akaviové. Ta se v roce 2013 dostala do rukou radikálů Islámského státu. Informace o zajetí Akaviové byla po celou dobu utajována z obavy o její život, napsala agentura AP.

Status zdravotní sestry a porodnice není známý, ale podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), pro který pracovala, naznačují nové zprávy očitých svědků, že by mohla být stále naživu.

Jako první totožnost Akaviové v neděli zveřejnil list The New York Times, který tak ukončil více než pět a půl roku trvající zpravodajské embargo zavedené ve spolupráci s médii novozélandskou vládou a Červeným křížem.

Pád IS zvýšil naděje, že by Akaviová a dva syrští řidiči, s nimiž byla zadržena, mohli být nyní objeveni. Podle listu The New York Times byla ještě v prosinci Akaviová viděna na klinice ve městě Súsa, které patřilo mezi poslední bašty IS.

„Nadále spolupracujeme s Červeným křížem při snahách ji najít a zachránit,“ uvedl novozélandský ministr zahraničí Winston Peters. „Toto je nesmírně složitý a komplikovaný případ. Louisa odjela do Sýrie s MVČK poskytovat humanitární pomoc lidem trpícím brutální občanskou válkou a okupací IS. Kdykoli teroristická organizace zadrží občana Nového Zélandu, přijme vláda všechna odpovídající opatření, aby ho zachránila. A přesně to jsme také udělali,“ dodal.

Akaviová byla zajata v roce 2013 ve městě Idlib v severozápadní Sýrii. Předpokládá se, že únosci ji nabídli výměnou za výkupné a mohli ji využívat jako lidský štít. V jednu dobu už ji novozélandská vláda pokládala za mrtvou; život jí mohly zachránit její zdravotnické znalosti, díky nimž ji její únosci pravděpodobně ušetřili.

Reklama

Doporučované