Hlavní obsah

Odkaz končící Mayové? Může to být zákon o eliminaci emisí na nulu

Odkaz končící Mayové? Může to být zákon o eliminaci emisí na nulu.Video: Karolína Štuková, Profimedia.cz

 

Reklama

Přední klimatologové vyzvali končící britskou premiérku Theresu Mayovou, aby ustavila zákon, který bude mít za cíl do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů na nulu.

Článek

Vláda na výzvu klimatologů reagovala, že už dávno proti globálnímu oteplování bojuje. V současnosti země pracuje na redukci skleníkových plynů o 80 %. A to také do roku 2050.

V dopise vládě vědci uvedli, že mají jasné důkazy, že pro záchranu klimatu je jedinou možností úplná redukce emisí skleníkových plynů. Pouhé jejich snížení je podle výzkumu nedostatečným řešením.

Jejich dopis přichází poté, co vládní nezávislí klimatičtí poradci Výboru pro změnu klimatu vyzvali ministry, aby co nejdříve vytvořili nový právní cíl pro 100% snížení všech skleníkových plynů do poloviny století.

Klimatologové apelují na končící premiérku, aby se o přísnější zákony zasadila – mohl by to podle nich být její odkaz. Stejně jako když se před třiceti lety na půdě OSN za klimatickou dohodu zasadila tehdejší britská premiérka, železná lady Margaret Thatcherová, píše BBC.

Splnění tohoto cíle by znamenalo zastavení všech emisí z výroby elektřiny, dopravy a vytápění, přičemž by se vyrovnalo znečištění z oblastí, jako je letectví, s využitím opatření pro zachycení uhlíku, jako je výsadba stromů, uvedl výbor.

Reklama

Doporučované