Hlavní obsah

Odkládaná vyšetření? Horší než koronavirus, varují lékaři

Foto: Armáda ČR

Lidé při koronavirové pandemii odkládají návštěvy lékařů. Může to mít fatální následky. (Ilustrační foto)

Reklama

Pandemie koronaviru zastavila společenský život, ale také překopala zdravotnický systém. Lékaři varují, že odklad operací a preventivních vyšetření může napáchat větší škody než koronavirus.

Článek

Fakultní nemocnice v Brně, která patří k největším zařízením svého druhu v Česku, stále funguje v omezeném režimu. „Jsme asi na padesáti procentech původního stavu. Do konce dubna počítáme asi s 65 procenty,“ uvedl na páteční tiskové konferenci ředitel Jaroslav Štěrba.

Lékaři varují, že delší omezení běžných operativních zákroků a preventivních vyšetření znamená tikající bombu. „Nesmíme přestat dělat normální medicínu, která zachraňuje životy. Pozornost, která je směřovaná ke koronavirové pandemii, nesmí paralyzovat zdravotní systém. Máme zprávy od našich chirurgů, že tolik prasklých slepých střev nepamatují. Lidé odkládají návštěvy lékaře a zakládají si tak na vážné problémy,“ varoval Štěrba.

Zdůraznil, že nemocnice musejí nyní velmi pečlivě vybírat, ke kterým zákrokům a vyšetřením se co nejdřív vrátit. „Když odsunete plastickou operaci odstátých uší, není to takový problém a pacienta na životě neohrožuje. Pokud ale o několik měsíců odložíme screeningové programy nádorových onemocnění, nepřímo odsuzujeme k smrti tisíce lidí. Tedy vyšší počet než u koronaviru,“ dodal ředitel.

Nepřímou obětí pandemie se stal třeba Dušan Vančura, který zemřel v 82 letech. Člen kapely Spirituál kvintet odkládal návštěvu lékaře. „Měl zánět zubu a vzhledem k současné situaci nešel k lékaři. Zánět se mu rozběhl a skončil sepsí organismu,“ řekl člen kapely Jiří Holoubek, který tak Seznam Zprávy se souhlasem Dušanovy manželky Zuzany o smrti kolegy informoval.

Podle Štěrby je podobných případů více. „Lidé s běžnými bolestmi teď návštěvy nechávají na později. Jenže telefonická medicína samozřejmě nemůže vše nahradit. Vyšetření břicha prostě po internetu neuděláte,“ poznamenal Štěrba.

Největší brněnská nemocnice se chce postupně vracet k běžnějšímu provozu. „V nejbližší době obnovíme operace na ortopedických pracovištích. V Dětské nemocnici (spadá pod FN Brno - pozn. red.) předpokládáme, že ambulantní provoz poběží v běžném režimu asi za dva týdny,“ uvedl náměstek Jan Blatný.

Postupný návrat k běžnému provozu plánují všechna zdravotnická zařízení v zemi. V úterý po jednání vlády je k tomu vyzval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Obnovení péče podle něj bude trvat dny až týdny, ale je nezbytné, neboť řada pacientů čeká na plánované operace.

Podle odborníků se režim v českých nemocnicích v důsledku koronaviru velmi změní. Epidemie jen tak nezmizí, což si vyžádá rozsáhlá preventivní opatření. „Sníží to průchodnost špitálů. Bude třeba začít ordinovat třeba v sedm ráno a skončit v devět večer, aby rozestupy mezi pacienty byly delší. Abychom mohli třeba mašinku počítačové tomografie mezi pacienty vydezinfikovat,“ poznamenal Štěrba.

Zdravotnický systém také bude zohledňovat priority v jednotlivých medicínských oborech. „Plátci péče se rovněž nejspíš zamyslí nad tím, kam tečou peníze ze všeobecného zdravotního pojištění, které obory nutně potřebujeme a z čeho můžeme ekonomicky žít,“ dodal ředitel.

Lidé si rovněž zvyknou na preventivní kontroly u vstupů do nemocnic, před pandemií něco nemyslitelného. Třeba po prosincovém útoku na FN Ostrava ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s ničím takovým nepočítal. Pandemie však zavedený režim kompletně změnila.

Reklama

Doporučované