Hlavní obsah

Odkud je to vejce? Ochránci zvířat tvrdí, že drůbežárny podvádějí kupující

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vaječný podvod, volají Obránci zvířat po zveřejnění videodokumentu z českých drůbežáren, který poukazuje na mísení klecových a podestýlkových vajec. Jde o dobře sestříhané záběry, brání se chovatelé.

Článek

„Sám se cítím být podveden, neboť už roky vejce z klecových chovů nekupuji - tedy vlastně je asi kupuji, ale jaksi bez mého vědomí,“ ozývá se rozrušený zákazník po zhlédnutí šokující reportáže z rukou Obránců zvířat.

Ta poukazuje na míchání klecových a podestýlkových vajec dohromady hned v několika drůbežárnách v Česku, v obchodech pak k dostání za vyšší cenu.

„Dokud bude možné, aby měl drůbežář slepice v klecích i na podestýlce, tak kontroly nedokážou zjistit, že nebude vejce míchat. Dokud se klecové chovy v Česku nezakážou, mohou nás výrobci i nadále podvádět,“ reagují na zveřejněnou videoreportáž Obránci zvířat.

Dokument, který údajně popisuje realitu dnešních drůbežáren, zveřejnili autoři jen pár dnů před projednáním návrhu zákona, který by klecový chov mohl od roku 2027 zakázat navždy. Zemědělský výbor se postavil proti návrhu.

Pokud by klecové chovy nosnic zakázala pouze Česká republika, tak by mnozí tuzemští chovatelé podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) museli kvůli rostoucímu dovozu vajec ukončit činnost a po státu by pak požadovali kompenzace v celkové výši až sedm miliard korun.

Předseda Zemědělského družstva Senice na Hané na Olomoucku Jaroslav Navrátil pro agenturu ČTK varoval, že v případě zákazu klecových chovů družstvo, které má kolem 80 000 nosnic, s produkcí vajec skončí. Do zisku se podle něj chov od roku 2012 dostal jednou, v době zvýšení cen kvůli fipronilové kauze.

Případné schválení tohoto návrhu okomentoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy také Pavel Jílek z jindřichohradecké drůbežárny Bohemia Vitae. „Na vejcích nevydělávám. Nebude dostatek vajec a jejich cena výrazně poroste ze čtyř korun například na deset korun za kus. Například Poláci budou moci klecová vejce dovážet a českého spotřebitele nebude zajímat, odkud vejce pocházejí, bude je zajímat především cena.“

Právě jindřichohradecká Bohemia Vitae byla ve videodokumentu zaznamenána také. Vedoucí provozu Jílek se podle svých slov ve videozáznamu osobně našel. „Záběry jsou sestříhané. Když dáváme vejce na zpracování, je úplně jedno, jaké vejce na pásu jede. Navíc nemám ani důvod podestýlková vejce mísit, protože větší zájem je u nás o ta klecová,“ říká ve vyjádření pro Seznam Zprávy. Ve videu z jeho úst zazní, že „ta mašina - co jí tam pošlete, tak ona označí, jak chcete“.

Právě klecový chov je v České republice v současné době tím nejrozšířenějším způsobem chovu. Podle dostupných informací v klecích přebývají přibližně čtyři pětiny slepic v Česku. Zásadní je proto sledovat první číslici natištěnou na skořápce. Ta ukazuje, jakým způsobem je slepice, od které vejce pochází, chována.

První číslice označuje metodu chovu nosnic

„1“ – vejce nosnic ve volném výběhu

„2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)

„3“ – vejce nosnic v klecích

„0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)

Drůbežárna v Jindřichově Hradci však na videu nefigurovala jako jediná. Svědectví přinesli také zaměstnanci z drůbežárny Osík u Litomyšle, kterou provozuje Agropodnik Hodonín z koncernu Agrofert. V záběrech zveřejněného videa promlouvá na skrytou kameru jedna ze zaměstnankyň, která vysvětluje praktiky míšení klecových a podestýlkových vajec.

„To nepoznáš, prostě tam máš akorát šarži, že podestýlka je označena dvojkou a klecovina trojkou. Jenom podle toho poznáš, že je to podestýlka, nebo klec. Když jsou velké objednávky, tak se to nedá udělat, takže naše mašina to značí na dvojku všechno a jede se,“ říká zaměstnankyně drůbežárny Osík.

Podle vedení jde však o vyjádření dělnice, která „nemůže ze své pozice znát, nebo dokonce rozhodovat o procesech sběru třídění a o celkové logistice výrobků“. Stejnou reakci Seznam Zprávy získaly také od Pavla Jílka z jindřichohradecké drůbežárny. Ten obhajuje komentáře ve videu tím, že na pozicích pracují převážně brigádníci, kteří o systému nemají dostatek informací.

Státní veterinární správa podle vyjádření mluvčího Petra Vorlíčka zkontrolovala provoz v Jindřichově Hradci tři dny poté, od chvíle, kdy se jim do rukou dostaly záběry z drůbežárny. Kontrola tam však stále není uzavřena. Podle informací mluvčího Státní veterinární správy však kontrola proběhla i na Pardubicku.

„Kontrola v prvním z chovů v Pardubickém kraji neprokázala, že by zde docházelo k vydávání vajec z klecového chovu za vejce z volného chovu. Ve druhém případě - jedná se o chov z Jihočeského kraje -kontrola ještě nebyla ukončena a stále probíhá,“ potvrdil Seznam Zprávám zástupce tiskového mluvčího Petr Majer.

Pochybnosti vyslovila také Českomoravská drůbežářská unie. „Tvrzení aktivistů nám přijde podivné. Nemohu potvrdit věrohodnost jejich videí, jelikož nevím, jak byla pořízena. Jejich videa jsou tajně natáčena v neprospěch chovatelů hospodářských zvířat a tendenčně sestříhána,“ říká předsedkyně Gabriela Dlouhá za unii.

„Je vyloučeno, aby v Česku docházelo k míchání vajec, a nemůže jít o systémovou chybu. Vše je přesně evidováno, počet nosnic v jednotlivých systémech ustájení, počet snesených vajec i jejich distribuce,“ vysvětlila Dlouhá a dodala, že lze přesně dohledat, kam bylo každé vejce dodáno. A kromě jiného se opřela také o závěry kontroly Státní veterinární správy, která pochybení neodhalila.

„Není ani důvod, proč by se producenti vajec takto měli chovat, když je na trhu dostatek vajec z podlahových chovů a chovatelé dle smluvních závazků s obchodními řetězci reagují přestavbami technologií. V aktuální chvíli je již v podlahových systémech ustájení přes 30 procent nosnic,“ dodala ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Šéfka Českomoravské drůbežářské unie byla na jaře hostem Výzvy.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované