Hlavní obsah

Žebříček hygieniků: Kde si dát v Praze pozor na koronavirus?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Praha je jedno z nejpostiženějších míst koronavirem. Seznam Zprávy získaly data, z jakých typů zařízení se nákaza šíří. Žebříčku vévodí bary a restaurace.

Článek

V Praze bylo podle dat Ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek ráno 1680 lidí nakažených covid-19. Seznam Zprávy zjistily, že aktuálně je v metropoli 22 aktivních klastrů, to znamená, že v těchto klastrech se hygienikům stále nepodařilo dohledat všechny potenciální nakažené a trasování dosud probíhá.

Ze statistiky jasně vyplývá, že nejvíce se nákaza šíří v klastrech z kategorie „bary a restaurace“. Pražská hygienička Zdeňka Jágrová už minulý týden v pátek řekla, že tuto oblast bedlivě sledují. „Pokud by ta situace postupovala dál, tak můžeme přistoupit buď k omezení provozní doby, nebo úplnému uzavření těchto zařízení,“ prohlásila v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Počet klastrů u jednotlivých typů zařízení v Praze

- Bar/restaurace: 7

- Zdravotnické zařízení: 4

- Sportovní: 3

- Ostatní (banka, velvyslanectví, stavba): 3

- Školské zařízení: 1

- Sociální služby: 1

- Ubytovací: 1

- Dětský tábor: 1

- Kultura: 1

Na riziko nákazy v barech přitom upozorňovala už hlavní hygienička Jarmila Rážová, když se virus začal šířit z nočního baru Techtle Mechtle. „Lidé byli v uzavřeném prostoru, sdíleli se nápoje, sklenice nebo brčka, a navíc to byli především mladí lidé,“ řekla Rážová minulý týden při představování projektu nové verze projektu chytrá karanténa.

Druhou oblastí, kde se virus v Praze šíří nejvíce, jsou podle získaných dat zdravotnická zařízení a třetím místem pak sportovní akce. Řada fotbalových klubů už musela během srpna rušit sportovní soustředění nebo zápasy. Například včera Česká fotbalová reprezentace oznámila, že ve svých řadách má jednoho pozitivního člena - maséra. Další členové mužstva ani trenéři pozitivní zatím nejsou, někteří ale museli do karantény.

Koronavirus byl zkraje srpna i ve fotbalové Slavii, kdy se kvůli pozitivnímu testu u jednoho z hráčů předčasně ukončilo soustředění v Rakousku.

O jaká konkrétní místa se jedná - které restaurace či sportovní kluby - odmítají hygienici i tým chytré karantény říct. Vysvětlují to tím, že pak by porušili pravidla o ochraně osobních údajů GDPR.

Jeden aktivní klastr eviduje pražská hygiena ve škole. Situace se zamotala se začátkem školního roku u Základní školy profesora Švejcara na Praze 12, kde většina učitelského sboru skončila v hygienou nařízené karanténě, a tudíž neměl kdo vítat žáky v lavicích.

Místa, kde se v Praze lidé nakazili, a rozšířili tak virus dál, jsou i v bankách, na stavbě, v ubytovacích zařízeních nebo na kulturní akci. Pražská hygiena poslala do karantény celý dvaašedesátičlenný operní sbor Národního divadla kvůli výskytu koronaviru. Hygienická stanice v divadle evidovala v úterý deset osob pozitivních na covid-19.

Někteří zaměstnanci Národního divadla si ale stěžují, že se informaci o nakažených kolezích dozvěděli až z médií a že se ke karanténním opatřením přistoupilo pozdě. Hygiena ale jakékoli pochybení vyloučila.

Celkem už pražští hygienici trasovali 59 klastrů. Krom vyjmenovaných 22 jsou ale ostatní již uzavřené - tedy dohledali, koho zvládli.

Nová opatření v Praze

Kvůli rostoucímu počtu nových případů bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha pravděpodobně nutné přistoupit zejména v Praze k dalším opatřením proti koronaviru. Česko má zatím nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Denní přírůstky nových případů nemoci covid-19 na milion obyvatel jsou za minulý týden v Německu či na Slovensku zhruba třetinové.

Ve středu zaznamenalo Česko nový rekordní přírůstek potvrzených případů nemoci covid-19. Poprvé přesáhl hranici 600 za jeden den. Přibylo 650 nakažených, což je zatím nejvíce od vypuknutí epidemie.

Vyšší čísla ale souvisí i s častějším a cílenějším testováním. Jenom v úterý jich laboratoře provedly skoro 11 tisíc, což je nejvíc testů od začátku epidemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované