Hlavní obsah

Odložené případy. 120 let od vraždy chce advokát očistit Leopolda Hilsnera

Záhady Josefa Klímy z 8. 10. 2020: Dopustil se Leopold Hilsner rituální vraždy? 120 let starou historickou křivdu nechce dodnes nikdo řešit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ vraždy Anežky Hrůzové z Polné provázela na začátku 20. století největší vlna antisemitismu u nás. Na základě pochybných svědectví a důkazů, které nic nedokazovaly, byl k trestu smrti odsouzen židovský mladík. Očistí ho?

Článek

Je to už 120 let a na případ se stále nezapomnělo. Obyvatelé Polné by rádi starou křivdu uvedli na pravou míru. Ale justice jim v tom nepomáhá.

Anežka Hrůzová zmizela 29. března 1899 cestou z Polné do Věžničky. Její tělo bylo nalezeno o tři dny později na kraji lesa Březina. V okamžiku, když místní ostatky našli, prý kdosi vykřikl, že je podřezána. Tento výkřik odstartoval obrovskou protižidovskou hysterii. Oprášena byla stará pověra o tom, že židé potřebují ke svým rituálům krev křesťanských panen.

Přestože na místě pozdějšího nálezu se v inkriminované době pohyboval cizí neznámý muž, přestože dalším podezřelým s motivem byl Anežčin bratr, z vraždy obvinili židovského tuláka Leopolda Hilsnera. Postupem času se začala nabalovat nová, pochybná svědectví, jež se navzájem vyvracela, ale kterým se tehdy všeobecně věřilo.

Leopold Hilsner byl odsouzen k trestu smrti oběšením na základě svědectví korunního svědka, který prý mladíka na místě činu v inkriminovanou dobu spatřil. Jenže: Svědek ho měl rozpoznat ze vzdálenosti 700 metrů. A nadto byl krátce po operaci očí. Během rekonstrukce nedokázal poznat vůbec nikoho. Ovšem i tak bylo jeho svědectví připuštěno.

Bez přímého důkazu a věrohodných svědků obě soudní poroty, které případ dostaly na stůl, uvěřily, že Hilsner Hrůzovou rituálně zavraždil. Prý se dvěma kumpány, po nichž ale nikdo nepátral.

Hilsnera nakonec nepopravili, císař mu trest snížil na doživotí. Odseděl si 18 let.

V 90. letech případ přezkoumala tehdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová a konstatovala, že Leopold Hilsner neměl spravedlivý proces.

Od té doby si případ přehazuje česká a rakouská justice.

Teď se případ rozhodl znovu otevřít advokát Lubomír Müller. Má šanci rozplést 120 let starou kauzu a dosáhnout přezkoumání před soudem? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované