Hlavní obsah

Odložení brexitu podpoříme, chceme ale jasné řešení, řekli evropští lídři

Odložení brexitu musí schválit britští poslanci i členské státy Unie.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

S blížícím se datem brexitu a žádnou dohodou v dohledu připouští britští politici možnost odložení odchodu Británie z EU. Schválení článku 50 musí ale odsouhlasit i státy Unie.

Článek

Francie bude proti odložení brexitu, pokud pro to nebudou dobré důvody založené na jasných cílech a postavené na nové volbě Britů, píše server The Independent. Po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Francie je tak první zemí EU, která otevřeně promluvila o možném zablokování prodloužení brexitu podle článku 50. „Podpořili bychom odložení pouze v případě, že by bylo podepřeno o novou volbu Britů,“ řekl Macron, „za žádných okolností ale nepřijmeme odložení bez jasných cílů.“ Podle The Independent Macron také naznačil, že by Francie podpořila odložení v případě vypsání nového referenda o brexitu.

Kancléřka Merkelová přitom po schůzce řekla, že pokud Británie bude potřebovat více času, nebudou jí stát v cestě. „Pokud Británie potřebuje více času, neodmítneme ji, potřebujeme ale jasné řešení,“ řekla podle Reuters Merkelová.

Španělský premiér Pedro Sanchéz na zprávu o možném odložení brexitu reagoval varováním před tím, aby Mayová zbytečně neprodlužovala nejistotu okolo odchodu Británie z EU. „Přestože Španělsko nebude proti návrhu na odložení brexitu, je nutné, aby existovala záruka nějakého perspektivního rozuzlení,“ řekl Sanchéz dříve médiím.

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý oznámila, že pokud britští poslanci nepodpoří její poslední návrh na smlouvu o brexitu, bude hledat způsoby, jak posunout odchod Británie z Evropské unie, který je plánovaný na 29. března tohoto roku.

Hlasování o finální podobě dohody o brexitu mezi britskými poslanci proběhne 12. března. Pokud návrh neprojde, budou 13. března hlasovat o tom, zda Británie opustí Unii bez dohody. Pokud ani toto hlasování nebude úspěšné, budou poslanci 14. března hlasovat o schválení článku 50 z unijní smlouvy, který by vedl k odložení brexitu.

Reklama

Doporučované