Hlavní obsah

Odložení kauzy za miliony. Detektivové čelí vyšetřování jak z románu

Foto: Policie ČR

Policisté si měli říct o pětimilionový úpatek. (Ilustrační foto)

Reklama

Detektivové z protikorupčního oddělení se sami dostali do hledáčku Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). V zatím neveřejném případu si měli říct o pětimilionový úplatek. Informoval o tom server iRozhlas.

Článek

Zní to jako story z oblíbených detektivních příběhů. Policisté si měli říct o úplatek v řádu milionů. A ti, kdo je vyšetřují, po nich pátrají v podzemních garážích, zatímco podezřelí ujíždějí na motorce.

Případ, který zmapoval server iRozhlasu, se rozhýbal v momentě, kdy se vyšetřovaný vysoce postavený státní zaměstnanec obrátil na GIBS a oznámil, že mu detektivové nabídli odložení kauzy, pokud jim zaplatí 5 milionů korun.

Na první schůzce pak měl „policista“ úředníkovi předložit autentické části trestního spisu za první splátku ve výši dvě stě tisíc korun. Akce ale neměla úspěch, sledovaný „policista“ inspektorům ujel na motorce i s penězi.

Na přelomu září a října se inspektoři o rozkrytí případu pokusili ještě jednou. Označených 4,8 milionu však od úředníka převzal kurýr. Ani ten vyšetřovatele nikam nedovedl. Při pozdějším zatčení v pražských podzemních garážích podle serveru tvrdil, že neví, pro koho jsou peníze určeny.

„Měl u sebe pouze smlouvu o půjčce na příslušnou částku. K tomu, kdo ho poslal a kdo měl peníze inkasovat, ale nic nevedlo,“ přiblížil iRozhlasu zdroj.

Inspekce poté pro jednoho z podezíraných detektivů poslala zásahovou jednotku. Druhý z detektivů měl spis přímo zpracovávat. Třetí z vyšetřovaných se do hledáčku inspektorů dostal, protože se na případu začal podílet na vlastní žádost, přestože na něm původně nepracoval.

Přesvědčivé důkazy se však neobjevily ani při domovních prohlídkách. Označené bankovky ze zmizelých dvou set tisíc korun se nenašly.

Obviněn zatím nebyl nikdo. Není jasné, jestli si policisté o úplatek doopravdy řekli nebo šlo ze strany úředníka o účelovou snahu o zdiskreditování detektivů. Policisté jsou nicméně podle informací Radiožurnálu odstaveni od svých případů až do uzavření vyšetřování.

Reklama

Doporučované