Hlavní obsah

Odloží Mayová hlasování o dohodě s EU? Brexit čekají klíčové dny

Jak se vyvíjejí brexitová jednání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Návrh Mayové nepodporuje téměř žádný její ministr. Jednání s Bruselem uvázla na mrtvém bodě.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová v očekávání porážky patrně odloží úterní hlasování o brexitové dohodě v Dolní sněmovně, napsal na Twitteru politický zpravodaj deníku The Sun. Podle listu The Times bude britský parlament o dokumentu možná nakonec hlasovat pouze nezávazně, přičemž dohoda v předloženém znění bude obsahovat britské požadavky na změny týkající se sporné irské pojistky, na něž Brusel odmítá přistoupit.

Smyslem je podle The Sun za současné patové situace ukázat Evropské unii, jaká podoba dokumentu by měla šanci získat v parlamentu většinu.

Po kritizovaném předchozím odkladu slíbila Mayová koncem února britským poslancům, že o dohodě stanovující podmínky odchodu z EU budou hlasovat 12. března. Poslanci už dohodu jednou odmítli právě kvůli irské pojistce. Pokud v úterý brexitovou smlouvu nepodpoří, což je podle komentátorů téměř jisté, mají se ve středu vyslovit k tomu, zda si přejí brexit bez dohody. Pokud by ani tato varianta neprošla, má následovat hlasování o odkladu vystoupení z EU, plánovaného na 29. března.

Irská pojistka je kontroverzním bodem brexitové dohody. Má zajistit průchodnost hranice mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu, ale podle některých britských poslanců představuje riziko, že země zůstane natrvalo připoutána k unijním strukturám. Unie ale ujišťuje, že toto řešení, pokud na něj vůbec dojde, by mělo být pouze dočasné. Rozvodovou dohodu kvůli pojistce ale znovu otevírat nehodlá.

Britský vyjednavač a generální prokurátor Geoffrey Cox nedávno navrhl vznik „arbitrážního panelu“, který by rozhodoval vzájemné spory a mohl by tento režim ukončit v případě, že shledá, že ani jedna ze stran nepodnikla „rozumné“ kroky k nalezení alternativního řešení. Panel by se ale s jednotlivými případy nemusel obracet na Soudní dvůr EU, což Unie odmítá.

Reklama

Doporučované