Hlavní obsah

Odložte proces, probíhá volební kampaň, žádají Netanjahuovi právníci

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti proti Netanjahuovi před budovou jeruzalémského soudu.

Reklama

Ostřelovači na okolních střechách, stovky demonstrantů v ulicích. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se dostavil na druhé slyšení k soudu. Obžalován je z korupce a podvodu ve třech různých kauzách.

Článek

Pandemie koronaviru sice Benjaminu Netanjahuovi pomohla několikrát odložit obnovení jeho procesu, v pondělí se už ale k jeruzalémskému soudu dostavit musel. Politik přezdívaný Bibi se stal vůbec prvním izraelským premiérem v historii, který byl obviněn během svého mandátu. Hned v třech různých případech čelí obvinění z korupce, podvodu a zneužití důvěry. Premiér měl podle obžaloby přijímat nepřiměřené dary a také poskytovat výhody mediálním magnátům výměnou za to, že o něm budou jejich média psát pozitivně.

Premiérův příchod k soudu doprovázela v pondělí ráno přísná bezpečnostní opatření, informoval server Times of Israel. Netanjahu, který přijel s početnou ochrankou, se posadil v soudní síni zády ke kamerám. Hned vedle něj bylo otevřené okno, z něhož doléhal zvuk skandování demonstrantů žádajících premiérovu rezignaci. Okno ale Netanjahu zavřít kvůli protipandemickým opatřením nemohl.

Pro veřejnost byla soudní síň uzavřená, přímý přenos ze slyšení ale sledovali novináři ve vedlejší místnosti.

Samotný průběh pondělního stání byl pro premiéra velice rychlý: „Potvrzuji výpověď předloženou mými právníky,“ řekl tříčlennému panelu soudců. Netanjahu tak odkázal na dlouhé písemné prohlášení, které jeho advokáti předali soudu v lednu. Po dalších asi dvaceti minutách soudní síň opustil a přenechal tak další obhajobu svým právním zástupcům. Osobně se tak Netanjahu objevil u soudu teprve podruhé – poprvé to bylo loni při zahájení procesu. Poté mu byla udělena výjimka a k soudu dlouhé měsíce docházet nemusel.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) s jedním ze svých právníků.

Premiérovi právníci poté dlouze opakovali to, co už napsali v písemné obhajobě. V jednu chvíli je už soudce Rivka Friedman-Feldman přerušil: „Všechno už bylo napsáno. Soustřeďte se prosím na to, co nebylo. Mluvíte a mluvíte, nakonec tam ale žádné spojení (s případem) není.“

„Politický proces, hon na čarodějnice”

Sám Netanjahu označil už vloni všechna obvinění za směšná a celý proces za „hon na čarodějnice“. Generální prokurátor Avichaj Mandelblit má nicméně názor opačný. Nejvážnější částí procesu je takzvaný Případ 4000, v němž 71letý premiér čelí obvinění z korupce, podvodu a zneužití důvěry. Toho se měl dopustit poskytováním výhod byznysmenovi Šaulu Elovičovi, majiteli rozhodující části akcií společnosti Bezeq Telecoms. Za tyto výhody měl Netanjahu dostat pozitivní novinářské pokrytí své osoby na serveru Wala, který Bezeq vlastní. V případu pochopitelně není obviněn jen Netanjahu, ale i výše zmíněný podnikatel.

Netanjahuovi právníci požadovali, aby žádosti o novinářské pokrytí událostí, které jsou dodatkem k obžalobě, byly odstraněny, protože Netanjahu nebyl v této věci dosud vyslechnut. To ale soud zamítl.

Neméně závažný je případ 2000, kde se řeší další podobný „obchod“. Netanjahu měl slíbit vydavateli nejprodávanějšího izraelského listu Jediot Achronot Arnonu Mozesovi, že prosadí legislativu, která oslabí další deník Israel Hayom, který je pro Jediot Achronot hlavní konkurencí. Premiérův požadavek měl být stejný jako v prvním případě – pozitivní pokrytí jeho osoby.

V posledním případu, označovaném číslem 1000, jde o dary v hodnotě 200 tisíc dolarů, které premiér přijal od izraelského filmového magnáta Arnona Milchana a od australského miliardáře Jamese Packera. Netanjahu jim měl díky své funkci poskytovat různé výhody. Za ně dostával drahé doutníky nebo bedny šampaňského.

Pokud shledá soud Netajahua vinným, mohl by jít do vězení až na deset let.

Členové Netanjahuovy strany Likud se původně chystali svého šéfa k soudu doprovázet, Netanjahu je ale nakonec vyzval, aby kvůli probíhající pandemii koronaviru zůstali doma. Někteří z nich mu tak alespoň poslali pozdravy prostřednictvím sociálních sítí: „Možná s vámi nebudeme fyzicky, ale jsme s vámi na dálku a nabízíme naši sílu a podporu,“ napsala ministryně dopravy Miri Regevová na Facebooku.

Poslanec Knesetu Osnan Mark zase mluvil o „politickém atentátu“. Tuto rétoriku ostatně používá i sám Netanjahu, který loni útočil na soudní systém s tím, že obvinění proti němu jsou vymyšlená. Jeho právníci zase torpédují obžalobu tvrzením, že policisté získali důkazy nelegální cestou a že proces proto musí být zastaven.

Premiérův tým také požádal o odložení procesu až po parlamentních volbách, které se uskuteční koncem března. Pokud by proces pokračoval a premiér by musel docházet třikrát týdně k soudu, neměl by čas na správu země, argumentují. Zda jim soud vyhoví, se dozvíme až za několik dní.

Šéf Knesetu a Netanjahuův spojenec Jariv Levin rovnou tvrdí, že by bylo nefér pokračovat v procesu během volební kampaně.

Případné další vítězství a setrvání v úřadu by mohlo naopak premiéra zachránit – Kneset by mohl například prosadit legislativu, jež by znemožňovala obžalobu premiéra za období, kdy je ve funkci.

Reklama

Doporučované