Hlavní obsah

Odložte si studium a my vám za to zaplatíme, lákají britské univerzity

Foto: Profimedia.cz

Britské univerzity mají přetlak přijatých studentů, kteří chtějí nastoupit, nemají pro ně místo.

Reklama

Britské univerzity nabízejí daleko více míst, než jakou mají ve skutečnosti kapacitu. Studentům, které přijaly, tak nabízejí slušné částky za to, že do přednáškových místností zasednou až za rok.

Článek

Univerzity v Nottinghamu, Exeteru nebo Manchesteru nabízejí přijatým studentům finanční kompenzaci za to, že si před vstupem na vysokou školu dají rok volna. Vypsaly totiž daleko větší počet míst, než jsou schopné zajistit. Nabízejí studentům až tisíce liber za to, že nastoupí minimálně za rok.

„Značí to nefunkčnost našeho přijímacího systému, když univerzity utrácejí peníze za to, že studenty drží daleko od sebe,“ komentuje pro The Times problém škol Angela Raynerová, stínová ministryně školství za labouristy.

Už minulý rok 260 studentům přijatým na nottinghamskou medicínu nabízela škola 2 tisíce liber za roční odklad. Studenty, kteří se dostanou na jiné obory, se však v Nottinghamu, ale i Exeteru nebo Manchesteru snaží školy udržet mimo své kampusy pouze za poloviční částku.

Přetlak se nejčastěji týká právě zdravotnických oborů, lékařství nebo porodnictví. Vysoké školy však mají velmi omezené prostředky pro jejich výchovu. Problém je i v malém počtu vyučujících, pod které tabulkově spadá určitý počet studentů.

V britském zdravotnickém systému je přitom kritický nedostatek lékařů i sester. Podle údajů Daily Mail chybí až 11 tisíc lékařů. A zájem o vysokoškolský obor je i díky možnostem na trhu práce vyšší než v minulých letech.

Studentům se do pauzy moc nechce. Tzv. „gap year“, kdy se středoškolák rozhodne rok pracovat a cestovat, než nastoupí na další roky studia, si chtělo v Nottinghamu udělat pouze pět ze zmíněných 260 studentů.

Na webových stránkách univerzit je ale přijímací řízení pro zájemce stále otevřené. Logika přijímání na vysoké školy je postavená na tom, že zájemci mají možnost přihlásit se až na pět různých institucí. Musí se tak pojistit vypsáním vyššího počtu míst, protože ke studiu nenastoupí všichni, kteří jsou přijatí. Stejný princip dodržují univerzity na celém světě, v České republice nevyjímaje.

Není to však poprvé, kdy britské univerzity řeší tento problém. A ne vždy ho řeší pouze finanční kompenzací. V roce 2016 University of Exeter nabídla 183 přijatým studentům psychologie možnost první volby ubytování, pokud odloží svůj nástup, a peníze k tomu. Někteří z nich na výhody přistoupili, loni už ale o takové privilegium výměnou za odklad nikdo neměl zájem.

Reklama

Doporučované