Hlavní obsah

Odměna mezi 8 a 25 tisíci. Praha nebude členům dozorčích rad platit tantiémy

Primátor Zdeněk Hřib kritizoval fakt, že představenstvo firmy složené ze zástupců koaličních stran schválilo vyplacení statisícových tantiém za rok 2018.

Reklama

Firmy ve stoprocentním vlastnictví hlavního města nebudou členům svých dozorčích rad vyplácet podíly ze zisku – tantiémy, ale pouze pevně stanovenou měsíční odměnu.

Článek

Vyplývá to z pravidel, která v pondělí schválili pražští radní. Stanovují i výši odměn pro všech 12 firem, kterých se to týká. Odměna řadového člena se bude pohybovat mezi 8 000 a 25 000 Kč. Výše tantiém v Pražské plynárenské loni vyvolala koaliční spor.

Nejvyšší odměny podle dokumentu přísluší členům dozorčí rady dopravního podniku, kde předseda rady dostane 29 000 korun měsíčně, místopředseda 27 000 Kč a řadový člen 25 000 korun. U firem Operátor ICT, Pražská vodohospodářská společnost (PVS), Pražské služby, Technická správa komunikací a Technologie hlavního města Prahy to bude 25 000 korun pro předsedu, 23 000 Kč pro místopředsedu a 21 000 Kč pro člena.

Další firmy mají částky stanoveny na 15 000, 13 000 a 10 000 korun. Pouze u společnosti Pražská plynárenská holding pravidla stanovují odměny na 10 000, 9 000 a 8 000 korun. Firma nyní nevykazuje žádnou činnost a členy jejich dozorčích rad jsou uvolnění zastupitelé, kteří ze zákona odměnu nedostávají. Město v minulosti zvažovalo, že společnost zruší nebo že ji použije jako základ pro zvažovaný koncern městských firem, rozhodnuto zatím nebylo.

Materiál stanovuje také odměny členů výborů pro audit, které mají zřízeny dopravní podnik, Pražská plynárenská holding, PVS a Pražské služby.

Koalice se loni dostala do rozepře ohledně tantiém v Pražské plynárenské. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) kritizoval fakt, že představenstvo firmy složené ze zástupců koaličních stran schválilo vyplacení statisícových tantiém za rok 2018, které dostal i Piráty kritizovaný politik Karel Březina (ČSSD). Koaliční strany se následně dohodly na tom, že radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) nechá vypracovat pravidla pro odměňování v orgánech městských společností.

Hlavní město je stoprocentním vlastníkem 12 firem, největší podle počtu zaměstnanců je dopravní podnik. Ve dvou vodohospodářských společnostech podíl města přesahuje 90 procent, v Pražské energetice drží 51 procent. Menšinový podíl pod deset procent má Praha v PPF bance, necelých 46 procent drží v Kongresovém centru a 49 procent v Pražských vodovodech a kanalizacích.

Reklama

Doporučované