Hlavní obsah

Náhrady nezabraly, lidé kontakty nehlásí. Prodloužíme opatření, hrozí Blatný

Foto: David Neff

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Ani vyšší náhrada mzdy nepřiměla lidi k tomu, aby po pozitivním testu na covid-19 hlásili hygienikům více kontaktů. Ministr Blatný varuje, že se kvůli tomu prodlouží tvrdá opatření.

Článek

Když vláda prosadila mimořádný příspěvek pro lidi v izolaci a v karanténě, předpokládalo se, že to pomůže k dokonalejšímu trasování. S vyšší náhradou mzdy se zaměstnanci s koronavirem neměli bát zůstávat doma a hlásit hygienikům všechny kontakty, které mohli nakazit.

Po necelém měsíci fungování „izolačky“ se však ukazuje, že k důslednějšímu vyhledávání kontaktů nevede.

„Ze sdělení krajských hygienických stanic a z údajů, které máme, zatím neevidujeme nějaký zásadní vzestup počtu hlášených kontaktů. Předpokládal jsem, že ten efekt bude větší,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na čtvrteční tiskové konferenci.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové vytrasují její kolegové od jednoho nemocného s covid-19 v průměru pouze jeden kontakt.

„Počítali jsme s tím, že izolačka to zvedne aspoň o 30 až 40 procent. Opravdu si neumím vysvětlit, čím to je, že lidé svoje kontakty nehlásí,“ uvedla Svrčinová.

Ministr Blatný naznačil, že lidé při komunikaci s hygienou zatajují svoji skutečnou aktivitu.

„Podle údajů, které máme z poslední doby, to skoro vypadá, že zhruba 53 procent občanů v České republice žije zavřeno samo v bytě se psem, nikam nevychází a nemá žádný kontakt,“ řekl Blatný a dodal, že nezodpovědné chování povede jen k tomu, že současná omezení budou trvat déle.

Tzv. mimořádný karanténní příspěvek se díky změně v zákoně vyplácí od 5. března. Zaměstnanci díky němu mohou během čtrnácti dnů izolace nebo karantény získat až 90 procent průměrného výdělku. Výše izolačky je zastropována na 375 korun na den. Příspěvek vyplácí zaměstnavatel, výdaje na bonus si pak odečte od sociálních odvodů.

Podívejte se, jak pěkné počasí vylákalo lidi v Praze ven

Na zavedení izolačky tlačila hlavně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a její kolegové z ČSSD. Argumentem byl fakt, že během izolace nebo karantény měli zaměstnanci nárok na náhradu jenom ve výši 60 procent průměrné mzdy.

„Izolačky je třeba jak sůl. Lidé se nesmí bát hlásit kontakty, aby nepřišli o výplatu, protože druzí zase můžou přijít o zdraví,“ uvedla koncem února Maláčová.

Podle údajů Ministerstva práce se do karantény za první tři březnové týdny dostalo přes 71 900 lidí, v izolaci pak skončilo téměř 66 400 osob s potvrzenou nákazou.

Lhůta pro nárok na izolačku vyprší s koncem dubna, podle ministra Blatného by se však mohlo vyplácení příspěvku prodloužit.

Někteří zaměstnavatelé tvrdí, že část jejich pracovníků izolačku zneužívá. Podle nedávného průzkumu, který pro Seznam Zprávy připravil Svaz průmyslu a dopravy ČR mezi 284 firmami, má od zavedení izolačky větší podíl zaměstnanců v izolaci či karanténě 27 procent firem.

Reklama

Související témata:

Doporučované