Hlavní obsah

Odměny pro zdravotníky přehazuje premiér na ministra. Nekličkujte, žádají

Foto: Profimedia.cz

Podle odborů na slibované odměny čeká řada zdravotnic a zdravotníků, kteří pomohli při koronavirové krizi.

Reklama

Zdravotníci při koronavirové krizi nasazovali vlastní zdraví, na slibované odměny ale řada z nich stále čeká, upozorňují odbory. Ministr se s nimi chce sejít a peníze zajistit přes kompenzační vyhlášku.

Článek

Výměna názorů okolo odměn pro zdravotníky mezi odbory a vládou trvá už několik měsíců. Na začátku dubna je sliboval premiér Andrej Babiš (ANO).

„Za velice důležité považuji okamžitě navrhnout odměny pro zdravotníky, kteří jsou v první linii a samozřejmě i v domovech seniorů a sociálních službách. Mělo by jít zejména o odběrové týmy, záchranku, infekční oddělení, ARO, laboratoře a ostatní zdravotníky pečující o covidové pacienty a hygieniky,“ prohlásil pro deník Právo.

Příslib zdravotníky potěšil - koronavirová krize znamenala pro mnohé nejen fyzickou, ale i psychickou zátěž. Zpočátku se s ní navíc mnozí z nich museli vyrovnávat bez potřebných ochranných pomůcek. Část pracovníků se v práci také nakazila.

Během května kabinet schválil odměny například pro zdravotnické záchranné služby, celkem jim poslal přes miliardu korun. Pro přibližně 7000 lékařů a nelékařských pracovníků to znamená za březen, duben a květen jednorázovou odměnu 40 tisíc za každý měsíc. Odměny vláda schválila také pro pracovníky v sociálních službách - podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli mít navíc 10 000, 20 000 a 40 000 korun za měsíc.

Zdravotnické odbory však dlouhodobě upozorňují, že na slibované odměny stále čeká množství zdravotníků v nemocnicích. Situace je podle nich skandální.

Odměny resort nařídil pouze přímo řízeným nemocnicím, tedy především fakultním. Na hodinu podle míry náročnosti a podstoupeného rizika měli tamní zdravotníci navíc dostat 100 až 500 korun. Zvláštní prémie potom podle ministerstva náleží členům týmů, které odebírají biologický materiál možných nakažených pacientů, a to ve výši 1500 korun na hodinu takové práce.

Podle zdravotnických odborů takový krok ve skutečnosti znamená, že se peníze dostanou jen ke zlomku těch, kdo mají na zvládnutí situace podíl a mají na odměnu nárok. Odměny navíc podle nich zdaleka nemají jisté ani zaměstnanci fakultních nemocnic. Na situaci si například minulý týden stěžovali lékaři Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno.

Ministrovi Adamu Vojtěchovi (za ANO) i premiérovi proto odboráři adresovali další dopis, kterým ho k nápravě situace vyzývají.

„Stále nejsou vyřešené odměny či zvláštní příplatky za období pandemie (březen až květen) pro zaměstnance nemocnic. Tuto skutečnost považujeme za zvlášť nebezpečnou v souvislosti s očekávatelnou druhou vlnou pandemie, kdy bude nasazení a odhodlání zdravotníků opět potřeba. Vzhledem k množství slibů od čelních politiků, jsou očekávání zaměstnanců ve zdravotnictví obrovská,“ uvádí odbory.

„Není možné se tvářit, že lékaři v nemocnicích nebyli vystaveni riziku. Ti lidé nasazovali psychické i fyzické zdraví. Není možné to zpochybňovat a snažit se, aby odměnu dostalo co nejméně lidí, a navíc co nejmenší částky,“ řekl pro Seznam Zprávy předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Připomněl zároveň, že ze všech nakažených covid-19 v Česku bylo 10 procent zdravotníků.

„Myslím, že jen velice málo z nich bude z té první covidové zóny. Tam to nakonec dobře dopadlo, ale drtivá většina pracovala tak, že měli jen individuální pomůcky, jež zrovna byly, a nemohli vědět, jestli pacienti, se kterými jednají, jsou covidoví, nebo nejsou,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš, který odměny pro první linii v dubnu avizoval, nyní říká, že dal jednání o požadavcích odborů za úkol ministru Vojtěchovi. „Slíbil, že s nimi bude jednat, chce tam přijít s nějakým návrhem,“ řekl Andrej Babiš.

Ministr na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že se se zástupci zdravotníků skutečně plánuje setkat a věc s nimi vyřešit. „Zdravotníci v první linii, kteří pečovali o covid pozitivní pacienty, musí být odměněni. Ve státních nemocnicích jsem již pokyn k odměnám udělil. Směrem k nemocnicím, na které nemám přímý vliv, mohu jen apelovat, aby také tak učinily a zajistit, aby měly na odměny dostatek peněz. Řešíme to prostřednictvím kompenzační vyhlášky, v rámci které navýšíme pro poskytovatele zdravotní péče finanční prostředky. Nemocnice tak budou mít na mimořádné odměny za covid-19 dostatek finančních prostředků. Se zástupci odborů budu jednat a svůj návrh jim představím,“ přiblížil.

Ministerstvo už dříve poznamenalo, že nemocnicím mohou pomoci i nově schválené navýšené platby za státní pojištěnce. Ty znamenají pro tento rok navýšení finančních prostředků pro zdravotnictví o 20 miliard a pro příští rok o 50 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované