Hlavní obsah

Odmítám, že jsme lokajové. Bez USA nemůže NATO existovat, Trump jedná bezprecedentně, říká velvyslanec při NATO Šedivý

Rozhovor se stálým velvyslancem ČR při NATO Šedivým. Natočeno štábem přímo na summitu NATO v Bruselu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Není to pravda. Nejsme lokajové. Všechna rozhodnutí v NATO jsou rozhodnutí všech členů. Kdyby se i ten nejmenší stát rozhodl, že něco zablokuje, tak má možnost,“ říká o fungování aliance a o některých výrocích českých politiků stálý velvyslanec ČR v organizaci Jiří Šedivý. Na summitu v Bruselu jsme s ním natočili rozhovor. Podívejte se na další díl Obzoru.

Článek

Velkým tématem setkání byl především americký prezident Trump. „Ta situace je bezprecedentní, nejenom pokud se podíváme na styl Trumpa, ale je tady i několik dalších bolestných bodů v rámci NATO. Zužují se na obavy z toho, co řekne a udělá Trump, zapomíná se na dobrou agendu, kterou máme už dlouhou dobu předjednanou,“ popisuje dění mezi spojenci Šedivý.

„Pokud USA řeknou, že už to dotovat nebudou, tak oni mají spoustu unikátních vojenských technologií a možností, které by nám chyběly. Kdyby USA naplnily hrozbu, kterou prezident Trump označil, tak to by byl konec současné aliance. Bez USA by nemohlo NATO existovat,“ tvrdí Šedivý s tím, že takového scénáře se neobává.

„Výdaje na obranu kolem dvou procent odpovídají v zásadě dlouholeté zkušenosti, jak postavit armádu, náležitě ji vybavit a modernizovat. Doporučení ke dvěma procentům není nic nového,“ dodává.

Filip Horký komentuje závěry summitu NATO v krátkém rozhovoru s Pavlem Cyprichem. Video: Pavel Cyprich

Vstup Filipa Horkého ze summitu NATO a záběry ze zákulisí. Video: Seznam Zprávy

V rozhovoru došlo i na vysílání českých vojáků do zahraničí a novou vládu. „Spojenci naplánovali, že uskuteční vyslání jednotek do Pobaltí. Toto rozhodnutí schválil i náš prezident na posledním summitu NATO. Je to na pozvání několika spojenců. Je to základní princip solidarity,“ říká Jiří Šedivý o debatě o vyslání českých vojáků na misi v Pobaltí, kterou kritizují některé politické špičky.

Novou vládu Andreje Babiše podporují i zástupci Komunistické strany Čech a Moravy, kteří dlouhodobě mluví o možnosti vystoupení z NATO. „Pro mě je důležité, jaký je schválený zahraniční mandát a jaké instrukce dostávám v průběhu příprav pro summit. Vnímám jednoznačnou kontinuitu naší zahraniční politiky i politiky v rámci aliance,“ odmítá Šedivý obavy o další směřování České republiky.

Jak vypadá práce diplomata v NATO? Co je největším nebezpečím pro současnou bezpečnost v Evropě? Chce si Rusko zkusit vojenskou operaci v Evropě? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v úterý ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám náš návod.

Reklama

Doporučované