Hlavní obsah

Odmítáme se hrabat v drobnostech. Radním za ANO nevadí podezřelé smlouvy za pět milionů

Středočeští radní za ANO si podezřelé dohody o práci neprověřili. Jsou podle nich určitě v pořádku.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezi činnostmi, za něž úřad zaplatil pět milionů, se objevují i „monitorování novoročních a vánočních zvyků“ ve Středočeském kraji. O žádných „černých duších“ nevíme, tvrdí radní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Týden trvalo, než se vedení Středočeského kraje oficiálně vyjádřilo ke kauze, kterou Seznam podrobně sleduje: zjistil, že na krajském úřadu měli smlouvy lidé, kteří za několik desítek tisíc měsíčně vytvářeli „analýzy hudebních festivalů“ nebo poskytovali „zpětnou vazbu“.

Aniž je kdokoli ochoten říct, co to bylo za zaměstnance, jakou práci skutečně odvedli a proč právě jim úřad posílal až 75 tisíc měsíčně.

Radní za ANO, které má ve středočeské koalici většinu, ve středu svolili, že nechají tyto smlouvy z roku 2017 prověřit kontrolním výborem zastupitelstva. Ale zároveň prohlásili, že se sami nebudou vůbec tímhle problémem zabývat. „Já za sebe se odmítám v takových drobnostech hrabat,“ řekl radní Gabriel Kovács o smlouvách, na jejichž základě kraj vyplatil přibližně pět milionů.

Smlouvy uzavřel odbor, který spadá přímo pod hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO). Hejtmanka je od března, kdy porodila dceru, na krátké mateřské dovolené. V úterý vzkázala, že reportáže Seznamu jsou „řízené obtěžování a nátlak“.

Vše v pořádku, ale důkazy nejsou

Dokumenty, které Seznam získal, obsahují výkazy práce jednotlivých zaměstnanců kraje. A také celkový přehled uzavřených smluv za předloňský rok. Ovšem beze jmen, ta jsou začerněna. Zaměstnance označují pouze čísla.

Jeden za 75 tisíc měsíčně vytvářel „koncepční a analytické materiály“. Jiný bral 44 tisíc za spravování sociálních sítí. Další mimo jiné sepisoval PR analýzy za 30 tisíc. V přehledu se objevuje také úředník monitorující časopisy středočeských spolků – potíž je, že skoro žádné takové časopisy neexistují.

Radní za ANO ve středu na jednu stranu prohlásili, že je určitě vše ohledně smluv v pořádku. A že nerozumí podezření, jestli skutečně kraj dostal za své peníze hodnotnou práci. „Předpokládám, že je odvedená a zaplacená,“ reagoval radní Kovács.

Zároveň ale připustil, že si radní žádnou vlastní, a to ani zběžnou prověrku neudělali – nepátrali po všech zmíněných analýzách, ani neověřovali, jak jsou kvalitní. Čas na to měli: Seznam o smlouvách poprvé informoval minulý týden v úterý. Vedení úřadu i politici od té doby odmítali jakkoli reagovat.

„Je to naše strategie,“ vysvětlil týdenní mlčení radní pro investice Martin Herman (ANO).

Pracovník na vánoční zvyky

Radní tvrdí, že i kdyby se o práci těchto zaměstnanců zajímali, stejně by nemohli zveřejnit jejich jména. Přitom opoziční Starostové a nezávislí spolu s ODS namítají, že může jít o vysávání peněz přes „černé duše“ neboli rozepsání smluv na známé nebo příbuzné některých politiků a úředníků.

„Nejsem si vědom, že by tam takový střet byl,“ uvedl radní Kocács. Jeho kolega Herman řekl, že některé lidi z přehledu smluv zná. A ti podle Hermana skutečně pracovali. „O dalších nemám páru,“ sdělil.

Politici ANO sice tvrdí, že si smlouvy ani plnění z nich neprověřovali. Na druhou stranu říkají, že je velké zjednodušení uvádět, že kraj platil 45 tisíc za „analýzu hudebních festivalů“. Podle radního Hermana zodpovědný úředník s interním číslem 5678 strávil touhle činností jen 21 hodin – z 900 hodin, které pro kraj odpracoval. Co přesně dělal ve zbývajícím čase, radní Herman nedokázal popsat.

Foto: Vojtěch Blažek

Vánoční zvyky, podklady pro zhodnocení roku 2017 nebo smog - činnost zaměstnance číslo 5678.

Výkaz práce tohoto zaměstnance, který má Seznam k dispozici, ukazuje, že jeho záběr byl skutečně větší. Například v listopadu strávil čtyři hodiny „monitoringem činnosti ostatních krajů“, šest hodin činností pojmenovanou „plánovaná opatření Prahy pro zimní smogovou situaci – rešerše“ a devět hodin „vánočními a novoročními zvyky ve STRK“ (patrně ve Středočeském kraji). Podílel se na také na projektu „100 let Československa“ a vydání a rešerších publikace Voda v krajině.

Radní: Dohody o práci nejsou šméčko

Celkem 34 zaměstnaců úřad přijal v roce 2017 na dohodu o pracovní činnosti nebo na dohodu o provedení práce. Tedy na zjednodušenou, pro úřad výhodnou formu zaměstnání. Ostatně tím také radní argumentují – takovému zaměstnanci nemusí kraj poskytnout kancelář, školení ani počítač.

V roce 2017 měl kraj podle radních problém sehnat lidi – i kvůli nízké nezaměstnanosti. Navíc mu po volbách v roce 2016 odešli někteří zaměstnanci, například z tiskového odboru. Proto na jejich místa sehnal „dohodáře“. A ti se podle radního Kovácse podíleli i na náročné přípravě akcí ke 100 letům oslav vzniku republiky.

„Kritizování, že jsou tady dohody a že je to automaticky šméčko, je neseriózní,“ dodal Kovács.

Opoziční zastupitelé už dříve vyhlásili, že budou trvat na poskytnutí všech informací – včetně jmen všech takhle zaměstnaných lidí.

Pokud platí, že ANO dovolí, aby se kontrolní výbor smlouvami zabýval, bude to už podruhé, co výbor tohle téma otevře. Koncem března se předseda výboru Ivo Šanc (STAN) pokusil dostat prověrku smluv na program jednání. Jenže právě koaliční ANO to svými hlasy zarazilo.

Že hejtmanka Pokorná Jermanová musí případ smluv veřejně vysvětlit, řekl v pondělí i premiér a předseda hnutí Andrej Babiš.

Video: Andrej Babiš hovoří o situaci na středočeském krajském úřadu

Andrej Babiš odpovídá na otázky Seznamu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované