Hlavní obsah

Odmítli potřesení rukou. Nedostali švýcarské občanství

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Švýcarské město Lausanne znemožnilo muslimskému páru, aby získal státní občanství. Starosta Gregoire Jundona uvedl, že pár nerespektuje rovnost mužů a žen.

Článek

Muslimský pár žádající o švýcarské občanství narazil ve městě Lausanne, protože si odmítal potřást rukou s osobami opačného pohlaví. Podle městského úřadu bylo pro manžele také složité odpovídat na otázky, které jim úředníci jiného pohlaví kladli.

Důvodem pro neudělení občanství je podle starosty města Gregoire Jundona fakt, že pár nerespektuje rovnost žen a mužů. Zdali tento případ splňoval všechny náležitosti pro udělení občanství, zkoumalo město několik měsíců. V pátek zveřejnilo informaci, že žádost zamítlo.

Z jaké země pár pochází, starosta říci nechtěl. Někteří muslimové z náboženských důvodů odmítají fyzický kontakt s opačným pohlavím s výjimkou rodinných příslušníků.

Páteční rozhodnutí přišlo jen den poté, co zpravodajský server BBC informoval o případu muslimky, která vysoudila v přepočtu téměř 98 tisíc korun na švédské firmě.

Žena odmítla podat ruku muži, který vedl přijímací řízení. Místo potřesení rukou si přiložila ruku na srdce. Interview ale záhy skončilo.

Budoucí potenciální zaměstnavatel argumentoval tím, že ke všem zaměstnancům musí přistupovat stejně a že by žena jako tlumočnice přicházela do kontaktu s muži. Soud byl ale toho názoru, že muslimka se snažila nikoho neurazit.

Zákazy zahalených obličejů

Řada evropských států v poslední době také řeší, jak přistupovat k zahalování převážně muslimských žen na veřejnosti. V některých zemích platí zákony, které částečně nebo kompletně zakazují zahalování tváře, i když tyto normy nejsou přímo namířené na muslimy. Poslední zemí, která takový zákon přijala, je Dánsko.

V Nizozemsku zákon prošel v červnu. Zakazuje zahalování obličeje v prostorech, jako jsou školy či nemocnice. Na ulici ale žádná omezení neplatí. Podobná opatření pak platí například v Bulharsku, Lotyšsku, Rakousku či Nizozemsku.

Reklama

Doporučované