Hlavní obsah

Odmítnutí konzulární pomoci Julijí Skripalovou je nevěrohodné, tvrdí Rusko

Video: Reuters

 

Reklama

Vyjádření Julije Skripalové odmítající konzulární pomoc Ruska je nevěrohodné a posiluje podezření, že britské úřady dceru bývalého agenta Sergeje Skripala drží násilím v izolaci. Uvádí to ruské velvyslanectví v Londýně v prohlášení, které zveřejnilo v noci na dnešek. O dokumentu informovala agentura Interfax.

Článek

Julija Skripalová, která byla počátkem března spolu se svým otcem na jihu Anglie otrávena nervově paralytickou látkou, nabídku ruské konzulární pomoci odmítla v prohlášení, které ve středu z jejího pověření zveřejnila londýnská policie. Dcera britského agenta se po propuštění z nemocnice skrývá na neznámém místě, ještě údajně není dost silná na to, aby dala médiím úplný rozhovor.

Prohlášení zprostředkované Scotland Yardem podle ruské ambasády vyvolává víc otázek, než dává odpovědí. Mezi ruskými diplomaty prý panují velké pochybnosti, zda původcem prohlášení je skutečně Skripalová. „Text je zjevně sestaven tak, aby podpořil oficiální prohlášení britských úřadů,” tvrdí ruské velvyslanectví.

Ambasáda zpochybňuje slova Skripalové o tom, že má přístup k přátelům a rodině. Nikdo s ní přitom podle ruských diplomatů žádné kontakty neudržuje. Za blízké příbuzné velvyslanectví označuje sestřenici Viktoriji a babičku Jelenu Skripalovou, která je matkou Sergeje Skripala. Obě žijí v Rusku a s Julijí nemají kontakt.

„Publikované prohlášení jen posiluje obavy, že jde o násilnou izolaci ruské občanky. Chtějí-li britské úřady veřejnost ujistit o opaku, nechť urychleně předloží jasné důkazy o tom, že Julija je v pořádku a na svobodě,” konstatuje se v prohlášení ruského velvyslanectví.

Reklama

Doporučované