Hlavní obsah

Odplata za premiérova slova. Polskou ambasádu v Tel Avivu zaplavila vulgární hesla a svastiky

Svastiky a vulgární slogany na polské ambasádě v Tel Avivu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Svastiky a vulgární slogany se objevily na stěnách a plotu polské ambasády v izraelském Tel Avivu. K incidentu došlo krátce poté, co polský premiér prohlásil, že za holokaust nesli odpovědnost i někteří Židé.

Článek

Areál polské ambasády v izraelském Tel Avivu se stal terčem odplaty za slova polského premiéra Mateusze Morawieckého. Poté, co prohlásil, že vinu za holokaust nesou i někteří Židé, se na ambasádě objevily svastiky a vulgární slogany.

Morawiecki to uvedl na konferenci v Mnichově při snaze obhájit kontroverzní polský zákon, který připisování odpovědnosti za holokaust Polsku trestá až třemi lety ve vězení. Zmíněný zákon taktéž zakazuje používání slovních spojení jako „polské koncentrační tábory” v souvislosti s Osvětimí a dalšími místy v Polsku.

Reagoval tak na otázku izraelského reportéra, kterého zajímalo, zda by byl potrestán za tvrzení, že mezi Poláky byli kolaboranti. Jeho rodiče totiž gestapu během války udali sousedé. „Samozřejmě, že nebude trestné a nebude považováno za zločin říkat, že byli polští pachatelé, stejně jako byli židovští pachatelé, jako byli ruští pachatelé, jako byli ukrajinští pachatelé, ne pouze němečtí pachatelé,” řekl Morawiecki.

Kdo přesně za incidentem v Tel Avivu stojí, policisté zatím nevědí, případ vyšetřují.

Izraelská vláda patří mezi nejhlasitější kritiky nového polského zákona a příliš pochopení pro rozhodnutí Poláků nemají ani obyvatelé židovského státu. Schválení polského zákona již dříve vyvolalo mezi oběma státy diplomatickou roztržku. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zákon označil za snahu o přepsání historie. Polská strana takové nařčení odmítá. Zástupce ministra zahraničí Bartosz Cichocki pro CNN uvedl, že zákon má za úkol historii ochránit a uvést zločiny druhé světové války na pravou míru.

Reklama

Související témata:

Doporučované