Hlavní obsah

Do Česka dorazily prudké lijáky. Přidá se i vítr vyvracející stromy

Foto: Profimedia.cz

Bouřky budou doprovázet kroupy.

Reklama

aktualizováno •

Meteorologové vydali výstrahu zejména pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj, Vysočinu i většinu Pardubického kraje a Jindřichohradecko.

Článek

„Očekává se výskyt ojediněle i velmi silných bouřek doprovázených především silnými nárazy větru o rychlosti 70 až 110 km/h, většími kroupami a lokálními srážkovými úhrny kolem 40 mm,“ zní aktuální výstraha meteorologů pro nedělní odpoledne. Tedy hned od 12 hodin a až do desíti hodin do večera.

Aktuálně prší nad západní částí republiky a také ve středu území.

Výstraha před velmi silnými bouřkami doprovázených kroupami platí pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj, Vysočinu i většinu Pardubického kraje a Jindřichohradecko v jižních Čechách.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,“ varují meteorologové.

Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

Ve stejnou dobu se vyskytnou o něco slabší bouřky s kroupami ve většině Jihočeského kraje, východní části Středočeského kraje a celém Královéhradeckém kraji. Vítr v těchto regionech bude mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu a objem srážek meteorologové odhadují na 30 litrů na metr čtvereční. „Bouřková činnost bude v noci na pondělí ustávat,“ doplnili meteorologové.

Reklama

Doporučované