Hlavní obsah

Odposlechy v korupční kauze hnutí ANO zavedly policii i ke Slušným lidem

Foto: Profimedia.cz

Šéfa Slušných lidí Pernicu (na snímku) prošetřuje policie kvůli výhrůžkám pražským politikům.

Reklama

Boxera a šéfa Slušných lidí Zdeňka Pernicu policie prošetřuje kvůli jeho výhrůžce pražským politikům. Kriminalisté na něho ale narazili i v případu brněnských zakázek. Byl v úzkém kontaktu s politickou spojkou do ANO.

Článek

Říkají si Slušní lidé, ale jejich šéf uvázl ve Stoce. Na předsedu brněnského radikálního hnutí Zdeňka Pernicu narazili detektivové v odposleších, když mapovali podezřelé podnikatele, lobbisty a politiky v korupční kauze veřejných zakázek v Brně. Policisté případ pojmenovali Stoka.

Pernica na sebe v uplynulých dnech upozornil tím, že na Facebooku formou koláže vyhrožoval likvidací třem pražským politikům, starostům Pavlu Novotnému a Ondřeji Kolářovi a primátorovi Zdeňku Hřibovi, kteří jsou pod policejní ochranou kvůli ruským výhrůžkám.

Pernica se sice hájí, že šlo jen o satiru, jeho fotomontáž už ale zkoumá policie. Není to však jediný případ, kdy policistům na monitorech vyskočilo Pernicovo jméno.

V kauze Stoka ho detektivové uslyšeli na nahrávkách díky vlivnému brněnskému manažerovi a lobbistovi Janu Tkadlecovi, kterého odposlouchávali. Tkadlec v případu zatím není obviněný, ale policie proti němu a dalším loni v únoru zahájila úkony trestního řízení – a to kvůli podezření, že byl součástí skupiny manipulující s veřejnými zakázkami na brněnských úřadech. Tkadlece si policie vyhodnotila jako spojku a vyjednavače napříč brněnským politickým spektrem, do kterého zařadila i Pernicovo hnutí.

„Jan Tkadlec je v častém telefonickém kontaktu se Zdeňkem Pernicou, který je lídr brněnského hnutí Slušní lidé,“ konstatovali vyšetřovatelé v dokumentech, se kterými se Seznam Zprávy seznámily.

Konzultace se Zdenálem

„Vyhodnocením odposlechu telefonního čísla, které užívá Jan Tkadlec, bylo zejména zjištěno, že část hovorů se týká jeho manažerské činnosti, jeho působení jako jednatele ve společnosti Pískovna Černovice (firma spadající pod městskou část Brno-Černovice, pozn. red.) a zbytek hovorů se týká především politiky, a to jak komunální, tak celostátní,“ dodali kriminalisté na adresu Tkadlece.

Ten Seznam Zprávám potvrdil, že se s Pernicou, trojnásobným českým mistrem v kickboxu, dobře zná. Popřel však, že by Pernicův projekt financoval. „Zdenál je můj kámoš, známe se hodně dlouho. Potkali jsme se na bojových sportech,“ přiznal Tkadlec.

S Pernicou stál u vzniku Slušných lidí v roce 2016. „Vzniklo to jako reakce na hnutí Žít Brno, také je naštvalo, když se tehdejší primátor Vokřál omluvil Němcům za odsun. Zdenálův prastrýc byl v odboji, popravili ho Němci, takže Žít Brno a primátor ho fakt štvali. Před komunálními volbami jsem mu pomáhal, on to řešil jen přes sport. Tak jsem se ho snažil podpořit, konzultovali jsme politické věci. V Brně teď mají popularitu, myslím si, že v příštích volbách uspějí,“ odhaduje Tkadlec šance hnutí, které vzbudilo pozornost zejména v květnu 2018. Tehdy jeho příznivci a členové vtrhli do divadla na jeviště a přerušili kontroverzní hru Naše násilí a vaše násilí.

O čem je případ Stoka

- Na začátku března vyšetřovatelé poslali skupinu 11 osob a dvou firem k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Pernica rovněž potvrdil, že s Tkadlecem ho pojí blízký vztah. „Politiku spolu probíráme, ale pokud jde o rady do kampaně a finance, tak pouze v přátelské rovině,“ řekl Seznam Zprávám boxer. Brněnské zakázky či propojení na lidi, kteří jsou kvůli machinacím obvinění, prý s Tkadlecem neřešili.

Pokyny od ANO

Co policisty v případu Stoka zajímalo, bylo Tkadlecovo napojení na dva klíčové muže kauzy: hlavního podezřelého a bývalého místostarostu za ANO v Brně-střed Jiřího Švachulu, který je kvůli vyšetřování od loňského března ve vazbě, a podnikatele iráckého původu Samana El-Talabaniho, jenž se rozhodl promluvit a s policií spolupracuje.

„Odposlechem bylo potvrzeno napojení Jana Tkadlece na prověřovaného Jiřího Švachulu, se kterým se jak sešel, tak o něm často hovoří s dalšími lidmi. Taktéž byly potvrzeny vazby na další prověřované Michala Kováře a Samana El-Talabaniho,“ seznali kriminalisté díky odposlechům a sledováním.

Zaujal je Tkadlecův široký politický a byznysový rozptyl či napojení na špičky brněnské politiky z hnutí ANO. „V rámci odposlechu bylo zjištěno, že Jan Tkadlec v rámci své činnosti pro společnost Pískovna Černovice plní pokyny lidí z hnutí ANO, přičemž se odvolává na Jiřího Švachulu a Richarda Mrázka (bývalý náměstek brněnského exprimátora Petra Vokřála, pozn. red.), kteří mají ovládat jak Pískovnu Černovice, tak společnost Sako či Kometu Brno,“ popsali kriminalisté v materiálech, se kterými se Seznam Zprávy seznámily.

Na jméno Jana Tkadlece redakce narazila již na konci února. Informovali jsme o tom, že policisté zaznamenali, jak se obvinění a podezřelí v kauze brněnských zakázek baví o majiteli Komety Brno Liboru Zábranském. Tkadlec byl partnerem firmy HMS Security (dnes v likvidaci), která několik sezon zajišťovala pro hokejovou Kometu ostrahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované