Hlavní obsah

Odpovědnost za počet krachů ponese vláda, říká hoteliér Sivek

Viliam Sivek vlastní pět hotelů, mezi nimi i pražský Hotel Kampa - Starou Zbrojnici.

Reklama

Hoteliér Viliam Sivek říká, že celkové ztráty jen v jeho firmách půjdou přes sto milionů. Ekonomiku je podle něj třeba oživit co nejdřív a svůj byznys bude muset rychle přeorientovat na hosty z Česka.

Článek

Jak jste spokojen s rozvolňováním opatření proti covid-19 v etapách, které už známe?

Musíme vycházet z toho, že se střetávají dvě tendence - a sice podnikatelů, tedy co nejrychleji se vrátit k podnikání a zacelit obrovské ztráty, naproti tomu obava epidemiologů, co by mohlo nastat při rychlém rozvolňování podnikatelského sektoru. Obava z nárůstu onemocnění, ke kterému by to mohlo vést, je stále na jedné misce vah. Ani odborníci nemají jednoznačný názor, jak se bude pandemie vyvíjet. Rozhodně je však třeba ekonomiku co nejrychleji oživit a zda to má být o den dříve nebo později, se můžeme dohadovat. V konečné fázi však odpovědnost za to, kolik lidí se ocitne bez práce a kolik podnikatelů zkrachuje, ponese vláda.

Je pro vás vše jasné? Víte přesně, co kdy smíte?

V žádném případě mi vše jasné není, termíny na postupné rozvolňování jsou podmíněny opět stavem, ve kterém se bude Česká republika nacházet, a opět zde budou mít hlavní slovo epidemiologové, kterým jde především o zdraví a nemají vůbec žádné zkušenosti s podnikáním v cestovním ruchu.

Jak se karanténa podepsala na vašich restauracích, jaké jsou ztráty?

Víme, jak se na nás covid-19 podepsal, máme zavřeno od 14. března a ztráty v případě otevření restaurací v červnu dosáhnou na tržbách částky 4,3 milionu a navíc na mzdách vyplatíme zaměstnancům v restauracích za shodné období 3,6 milionu, bez jediné utržené koruny.

Jaký bude rozjezd, půjde to hladce? Neskončili někteří dodavatelé?

O dodavatele nemám strach, ti se vždy najdou. Obavy však mám, a to přestože mám tým špičkových kuchařů, neboť rozjezd gastronomie bude váznout. Jen na letošní rok jsme měli nasmlouváno v hotelu Selský dvůr 40 svateb, z nichž drtivá většina měla zaplaceny zálohy. Okamžitě jsme svatebčanům veškeré peníze vrátili a samotné děkovné reakce svatebčanů jsou snad zárukou, že se k nám v případě, že si sňatek nerozmyslí, vrátí. Otázkou však zůstává, jaká bude po skončení pandemie koupěschopnost našich hostů.

Restaurace otevřou, ale co vaše hotely?

Hotelový řetězec Sivek Hotels byl zaměřen převážně na zahraniční klientelu s velmi dobrou obsazeností po celý rok. Podle předběžných návrhů by se mohly hotely v Česku otevřít 8. června. Uvědomuji si však, že se podstatně musí změnit i náš produkt, který musí být v letošním roce převážně zaměřen na domácí cestovní ruch. Praha vždy byla a bude lákadlem pro každého turistu a mnozí naši spoluobčané Prahu neznají. Co se týká ztrát, tak opět upozorňuji, že se nám začaly projevovat už počátkem měsíce února, kdy došlo k podstatnému stornování skupin. Za první pololetí dosáhnou ztráty předpokládané částky 117 milionů korun. Bohužel ztráty nebudou končit nouzovým stavem a budou pokračovat po celý rok.

Přemýšlíte o vážnější změně ve vašem byznysu? Například o prodeji hotelu, pokud by se tedy teď vůbec prodal…

Podnikám v oboru cestovního ruchu víc než třicet let, vždy jsem bral mé podnikání jako službu lidem a přiznám se, že nic jiného pořádně neumím. Pro letošní rok budeme muset každopádně náš koncept podstatně změnit a orientovat se na netradiční formy tak, aby náš host dostal i něco navíc, než je pouhé ubytování a stravovaní. Aby měl důvod, proč právě k nám má přijet.

Udržel jste všechny zaměstnance, jak jste plánoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy začátkem karantény? A na plný plat?

Nikoho jsem nepropustil. Moji spolupracovníci jsou moje druhá rodina a také se k nim takto chovám. A to i přesto, že mé hotely jsou zavřené. Všichni zaměstnanci Sivek Hotels dostali za březen sto procent platu a jednoznačně chci takto i v dalších měsících, pokud to půjde, pokračovat.

Jak vidíte rozjezd cestovního ruchu - jak pomalu či rychle?

Rozhodně bude velmi pomalý a není to dáno jenom situací v České republice, ale v celém světě. Cestovní ruch potřebuje propustné hranice, a to nebude jen na rozhodnutí naší vlády.

Co plánuje vláda na léto, o čem se například mluví? Jste členem krizového štábu vlády…

Jako předseda Fóra cestovního ruchu ČR jsem členem krizového štábu vlády, který pracuje při Ministerstvu průmyslu a obchodu, společně jsme s ostatními partnery dávali řadu podnětů, vydali jsme i Záchranný plán cestovního ruchu, kde na některých bodech pracuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Podstatné slovo ale zde mají epidemiologové a některá jejich rozhodnutí jsou nelogická a nechápu je. Je na škodu, že s námi epidemiologové nediskutují, a podnikatelé, kteří mají praxi v cestovním ruchu, do rozvolňování opatření nemohou dát ani své opodstatněné návrhy.

Viliam Sivek

Provozuje pět hotelů sítě Sivek Hotels, kam patří například Hotel Kampa v Praze.

Provozuje dvě restaurace a kavárnu, která je umístěna v neziskové organizaci Terapeutického centra Modré Dveře. Neziskovou organizaci založil s manželkou před devíti lety, zaměstnává 50 lidí včetně psychoterapeutů, klinických psychologů a sociálních pracovníků.

V minulosti měl 58 hotelů.

Je poradcem ministryně pro místní rozvoj a člen krizového štábu vlády při MPO.

Vede Fórum cestovního ruchu, což je nezávislá platforma a největší spolek v cestovním ruchu u nás, zastřešuje na 181 tisíc pracovních míst.

Několikrát zvolen Osobností cestovního ruchu v ČR.

A co říkáte dalším krokům vlády?

Co se týká ostatních navrhovaných opatření, tak stále čekáme na posílení likvidity, výrazné zrychlení uvolňování finančních prostředků z programů Covid, nastavení programů pro Prahu, odpuštění nájmů pro firmy, které mají pronajaté prostory u státních či veřejných institucí, odpuštění poplatků a sankcí za neodebranou rezervovanou kapacitu elektrické energie nebo zemního plynu, vytvoření systému dotovaných poukázek v oblasti domácího cestovního ruchu, sjednocení sazby DPH v oblasti cestovního ruchu na deset procent, prodloužení programu Antivirus minimálně o tři měsíce. Podívejte se na Záchranný plán, jenž jsme zpracovali, jsou tam podstatné body, které jsou nezbytné řešit.

Jak klíčové je pro hotely, kdy se otevřou pro turisty hranice? A pokud se otevřou, myslíte, že lidé začnou znovu cestovat? Kdy?

Cestování je přirozená vlastnost každého člověka a naše vlast je pro každého cizince zemí plnou kouzelných přírodních krás a nepřeberného množství památek. Ale jak jsem již uvedl, podstatné je, kdy se oboustranně otevřou hranice - a my nyní o vývoji můžeme pouze teoretizovat na základě nějakých svých osobních zkušeností. Zcela neznámou veličinou bude psychika lidí, co budou preferovat jako primární, najdou-li odvahu k cestování a budou-li na to mít dostatek finančních prostředků.

Jak se díváte na souboj domácího a zahraničního cestovního ruchu? Dá se předpokládat, že Češi letos stráví dovolenou v Česku - budou z toho těžit vaše hotely, nebo potřebujete návrat zahraniční klientely?

Nevidím to jako souboj. Ano, Češi se budou, alespoň v tomto roce, věnovat převážně domácí turistice. Pro Prahu je však rozhodující zahraniční turista. Domácí turistika nám může pomoci průběžně přežívat, ale neumožní nám nahradit ztráty.

Za jak dlouho se obor vzpamatuje, úplně zotaví? Exportéři říkají, že u nich rok, co říkají hoteliéři?

Uvědomme si, že každý hotel nutně potřebuje takové investice, aby pohodlí hosta odpovídalo požadavkům, které odpovídají danému standardu. Položme si otázku, zda hotel, který je tři, čtyři měsíce zavřený, na ně bude vůbec mít? Osobně vím moc dobře, o čem mluvím. Jen v loňském a zkraje letošního roku jsme v naší společnosti do oprav a modernizace investovali 28,5 milionu korun. Kdybych tušil, co nás v letošním roce potká, tak jsem takové investice nepovolil.

Vím, že jste měli zajišťovat letní olympijské hry 2020…

Ano, měli. Zažili jsme to již na LOH v Pekingu v roce 2008 a starat se o Český dům na OH je velmi náročná a odpovědná práce. Byli jsme s celým týmem na tuto mimořádnou událost pečlivě připraveni a samotná příprava trvala víc než rok…

Reklama

Doporučované