Hlavní obsah

Odpůrci očkování napadli mediální dům v Londýně

Foto: Profimedia.cz

Protesty odpůrců očkování se před dvěma týdny uskutečnily také před kancelářemi BBC.

Reklama

Davy demonstrantů vtrhly do sídla televizní produkční společnosti ITN v centru Londýna. Protestovaly proti covid pasům a očkování dětí. Novináře lidé nazvali teroristy. Nadávky si vysloužil zejména dlouholetý moderátor Jon Snow.

Článek

Do recepce budovy, ve které vzniká obsah zpravodajských programů pro ITV, vstoupili v pondělí odpoledne demonstranti odění v černé barvě. Připravte se na dlouhý den, ani náhodou nemáme v plánu odejít, křičeli do megafonů vůdci skupiny. Protestovat přišli proti covid pasům a očkování dětí. A také proti novinářům, které označili za teroristy, kvůli tomu, jak vykonávali svou práci během pandemie.

Živý přenos z místa ukazoval stovky protestujících, kteří vyvolávají vědecky nepotvrzené teorie týkající se covidového očkovacího programu. Další pak obviňují média z propagace očkovacích pasů, které jsou podle nich v nesouladu s britskými hodnotami.

Od hlavního proudu demonstrantů se v jedné chvíli odtrhla menší skupina, která se vydala pronásledovat Jona Snowa, nejdéle působícího moderátora stanice Channel 4 News. Toho policie postranní ulicí doprovázela dovnitř budovy. Demonstranti na něj přitom pořvávali mnohé nadávky a urážky. Jeden z nich Snowa nazval „z*****ou krysou“, další vykřikoval otázku: „Jsi pedofil, Jone?“

Video pořízené demonstranty na jiném místě ukazuje další skupinu, která skanduje „Přiveďte nám Pestona“. Na mysli přitom měli jednoho z dalších zaměstnanců ITV Roberta Pestona, moderátora politických diskuzí, který se dostal do povědomí širší veřejnosti svým informováním o finanční krizi.

Zaměstnancům společnosti ITV bylo doporučeno, aby se zamkli ve svých kancelářích a nepřibližovali se ke skupině demonstrantů. Policie a ochranné služby se mezitím snažily zabránit jejich postupu budovou. Před vchodovými dveřmi se zformovala řada policistů, která se snažila předejít dalšímu vtržení do budovy.

Demonstranty policie sledovala už od samotného začátku akce. Dav se vydal k pochodu okolo poledne z nádraží King’s Cross. Svůj cíl organizátoři drželi po celou dobu v tajnosti, aby zmátli velitele bezpečnostních operací. Po krátkém tažení městem se početný zástup vydal směrem k budově ITN a obsadil její vstupní halu.

I přestože většina britské společnosti je už očkovaná, antivakcinační protesty se stále konají. V současné době dělají starosti zejména vedoucím pracovníkům zpravodajského průmyslu. Ti se své zaměstnance snaží všemožně chránit před obtěžováním, kterému čelí v osobní i online rovině. Na začátku měsíce odpůrci očkování protestovali také proti BBC. Podařilo se jim získat přístup do bývalého centra mediální organizace v západním Londýně.

Reklama

Související témata:

Doporučované