Hlavní obsah

ODS a TOP 09 jdou společně do voleb. Zatím jen v Ostravě

Hnutí ANO dál posiluje, konkureční strany jsou odsouzeny ke spolupráci.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lídr TOP 09 Jiří Pospíšil si přeje, aby strana vytvářela pro komunální volby předvolební koalice. V Ostravě jde společně s ODS, v Praze se Starosty a možná i lidovci.

Článek

Hodně se o tom mluvilo před krajskými volbami v roce 2016 a pak i velkými sněmovními v roce 2017. Pravicoví konkurenti ODS a TOP 09 už tehdy uvažovali o spojenectví.

Společné kandidátky, doplněné klidně také o lidovce a Starosty, měly jako volební blok lépe čelit dominantnímu hnutí ANO Andreje Babiše.

Nikdy to ale nevyšlo. Všichni sice říkali, že jde o zajímavý nápad, ale nikdo se neměl k tomu, aby udělal první vstřícný krok, natož ústupek. Mimo jiné šlo o to, kdo by se stal lídrem takové aliance.

Až teď je k tomu tlačí situace, kdy hnutí ANO premiéra Andreje Babiše stále posiluje. Konkurenční síly se tak pro podzimní a komunální volby pod tlakem dávají dohromady.

Nejedná se ale o domluvenou a promyšlenou strategii, kterou rozhodli straničtí lídři. Záleží vždy na jednotlivých představitelích v regionech, zda se na společném postupu dohodnou.

ODS vzala do koalice v Ostravě TOP 09, čímž ji v podstatě zachránila - topka nemá v Moravskoslezském kraji příliš šancí samostatně uspět. Před čtyřmi roky ODS v Ostravě v komunálních volbách získala 5,8 procenta, zatímco TOP 09 dokonce jen 2,8 procenta. Tomu odpovídá i složení společné kandidátky pro letošní volby, na níž je zástupce TOP 09 až na pátém místě.

Reklama

Doporučované