Hlavní obsah

ODS chce změnit barvu. Zezelenat jí má pomoci vlivný rajčatový boss

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Alexandr Vondra a Vladimír Schmalz v tušimických sklenících, které vybudoval někdejší vlivný manažer ČEZ. Připravili nový think-tank Národní institut životního prostředí, který má pomoci ODS zesílit pozornost na zelenou tematiku.

Reklama

Finančník Vladimír Schmalz a europoslanec Alexandr Vondra v rozhovoru pro Seznam Zprávy hovoří o nové spolupráci a směru, kterým se dle nich ODS musí – nehledě na odkaz zakladatele Václava Klause – vydat.

Článek

Jako střet dvou světů. Stará vrátnice elektrárenského kolosu v severočeských Tušimicích na návštěvníky dýchne normalizačním vánkem. Vladimír Schmalz k ní přijíždí a při vstupu do přísně hlídaného areálu se legitimuje z vozu značky Tesla, který je naopak symbolem aktuálního věku a moderní technologie.

Podobný kontrast má prý nyní nastat i u občanských demokratů v přístupu k zelené politice.

Právě příběh Vladimíra Schmalze slouží jako ilustrace toho, jak se hodlá ODS od klausovské image „modré, nikoliv zelené“ strany obrátit směrem k programu, který chce společensky a ekonomicky profitovat na transformaci Evropy.

Uhlíkově neutrální

Vladimír Schmalz je někdejší vlivný šéf fúzí a akvizic energetické společnosti ČEZ, dnes vlastní největší soukromou vzdělávací skupina Edua Group a investuje do různých start-upů. Na energetiku však nezanevřel. Využil totiž svých kontaktů a v areálu uhelné elektrárny Tušimice patřící ČEZ vybudoval obrovské skleníky, kde se pěstují rajčata. Investice dosáhla půl miliardy korun.

Dovnitř se dostane málokdo, a když už, tak po důkladné dezinfekci a ve speciálním ochranném obleku, aby se do areálu nezanesly bakterie a nečistoty. Skleníky o ploše 7,5 hektaru využívají energii ze sousední elektrárny, která by jinak přišla vniveč.

Poletují zde vlastní čmeláci. Voda se sem přivádí z Ohře a speciálně se čistí, výživu a zalévání rajčatových rostlin řídí počítač, kapka vody nemá přijít nazmar. O chod skleníků se stará 75 zaměstnanců, z nichž drtivá část pochází z Filipín. Produkce nyní dosahuje 6500 tun rajčat, už se ale rozjely přípravy na vybudování dalších 3,5 hektaru skleníků, které zvýší produkci až na 10 tisíc tun vypěstovaných rajčat.

Tento energeticky a ekologicky šetrný příběh má Schmalzovi nejen vydělávat peníze, ale má mu pomoci i při návratu do politiky. Někdejší pražský zastupitel by chtěl opět promlouvat do pražské politiky, a tak v příštím roce hodlá kandidovat do zastupitelstva hlavního města. Za ODS, v jejíž pražské organizaci si postupně buduje pozici.

„Chci se věnovat zásadní modernizaci města s cílem dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050,“ řekl Schmalz v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Už teď působí na magistrátu jako externí člen Výboru pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí. „Sleduji ekologicko-ekonomické trendy, které chci přetavit do reálné politiky. I to je jeden z důvodů, proč chci v roce 2022 kandidovat za ODS na pražský magistrát. Snažím se o zeleném příběhu nemluvit, ale žít ho,“ vysvětluje Schmalz.

Na skleníkovém byznysu chce ukázat, jak pomoci regionům zatíženým těžbou a těžkým průmyslem. „Téma má rezonovat celostranicky. Jsem rád, že můžeme do Ústeckého kraje přinést moderní technologie a ukazovat, jakým směrem se vydat do budoucna. Tyto skleníky jsou ukázkou, jak přejít od těžkého průmyslu k modernímu technologickému odvětví. Máme v plánu další projekty, které mají ukázat pro tento a podobné regiony novou vizi,“ popisuje Schmalz.

Strana v přerodu

Do své rajčatové „ekotovárny“ Vladimír Schmalz pozval na prohlídku svého kamaráda a místopředsedu ODS Alexandra Vondru, s nímž nyní zakládá think-tank Národní institut životního prostředí.

„Máme se Sašou pocit, že za poslední dvě dekády nám ve straně zelená agenda, zdůrazňuji nikoliv ekologický alarmismus, trochu utekla pod rukama. Je špatně, že s tímto tématem není ODS spojovaná. Z toho důvodu jsme založili think-tank, který má stranu směrovat do projektů, které naší zemi přinesou benefity. Chystáme první konferenci a publikace, dáváme dohromady v rámci ODS a pravice skupinu expertů se zájmem o zelenou politiku,“ říká Schmalz.

Europoslanec Vondra souhlasí. „Je třeba oddělit dvě věci. Já jsem samozřejmě proti ekologickému alarmismu a běsnění ve stylu, že když do zítra něco nesplníme, všichni se tu usmažíme. Na druhé straně jsme konzervativní strana, která se tématům ochrany přírody, vody, půdy či lesů v minulosti dostatečně nevěnovala. Musíme krajinu konzervovat a je naší povinností předávat dalším generacím přírodu ne v horším, ale pokud možno v lepším stavu, než jsme ji přebrali. To je naše konzervativní povinnost,“ vysvětluje místopředseda ODS v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Vondra už se za svou stranu podílel i na přípravě předvolebního programu koalice Spolu, ve které ODS kandiduje do Sněmovny s KDU-ČSL a TOP 09. „Sepisoval jsem zelený program celé koalice Spolu. Já jsem se vždycky zabýval hlavně zahraniční politikou, teď jsem se ale v Evropském parlamentu přihlásil do výboru pro životní prostředí a působím tam jako koordinátor naší frakce. Považuji současná zelená témata za vůbec nejdůležitější agendu Evropského parlamentu. Tvoří se tam legislativa a předpisy, které v příštích letech zásadně ovlivní náš život, naše bydlení, dopravu, naše peněženky. Bude docházet k obrovské redistribuci bohatství v celé Evropě,“ míní.

Podle něj je důležité neztratit tempo a krok s vyspělými evropskými státy, které upouštějí od uhelné energie. „Česká republika jako někdejší průmyslové srdce Rakousko-Uherska je nyní kandidátem na porážku. Budou tu ale prostředky na dorovnání pro postižené regiony z takzvaného Fondu spravedlivé transformace, kterých je třeba využít. Efektivně musíme využít i zdroje z Národního plánu obnovy. Zelené projekty budou hrát prim. Musíme rychle připravit projekty, nejdůležitější je vytvořit rámec, ze kterého vzejdou technologické start-upy, které naši zemi po čase zase posunou kupředu. Návštěvu těchto skleníků vnímám jako vzorek pozitivního ostrůvku, který by mohl jít příkladem,“ dodal Vondra.

Vyprchávající Klaus

Zelená tematika nikdy nebyla oblastí, která by se voličům ve spojitosti s ODS automaticky vybavila. Spíše naopak, protože otec zakladatel strany Václav Klaus je znám jako přední světový popírač globálního oteplování a kritik zelené agendy.

Zdá se, že jeho duch na tomto poli ve straně oslabí. „Nepotřebuji se od ničeho odstřihávat, protože jsem s tímto názorem nikdy nesouzněl. Svět se mění tak rychle, že není třeba se babrat v minulosti. Evropa se pro něco rozhodla, je to správné, nekoukejme dozadu. Je v bytostném zájmu všech lidí v ODS těmto tématům naslouchat. Evropa už se dávno rozhodla a my musíme jít stejným směrem, musíme být slyšet při praktických řešeních,“ říká Schmalz.

Místopředseda ODS Vondra je ve vymezování se vůči Klausovi a jeho názorům například právě na globální oteplování opatrný. I z jeho vyjádření ale plyne, že občanští demokraté se zeleným programem počítají. „Studoval jsem to, mám zkoušky z klimatologie z Univerzity Karlovy, takže si myslím, že o tom něco vím, a nemá smysl se pouštět do vědeckých debat. Pro nás je teď klíčové, abychom jako země na energetické a ekonomické transformaci Evropy neprodělali,“ míní místopředseda ODS.

Velký politický otazník visí nad dostavbou jaderné elektrárny v Dukovanech. Oba se shodnou, že budoucnost české energetiky spočívá v kombinaci jádra, plynu a obnovitelných zdrojů a že je nutné jaderný tendr dokončit. „Tendr se musí rozhodnout. Babišova vláda furt manévruje kvůli Miloši Zemanovi, ale to je špatně. Když nerozhodne Babišova vláda, rozhodneme my,“ věří Vondra.

Schmalz by se v politice chtěl soustředit na takzvanou liberalizaci trhu a rozvoj legislativy. „Je potřeba, aby si lidé mohli dát bez zbytečných komplikací solárek na střechu nebo si udělat úložiště elektřiny, kterou bez legislativních komplikací budou moct sdílet se svým sousedem. Pokročit v legislativě nyní považuji za klíčový krok, přinést flexibilitu do obchodních modelů, které na trhu musejí vzniknout. Legislativa musí být liberální, aby lidem v praxi umožnila přizpůsobit se transformaci Evropy,“ dodal finančník.

Reklama

Doporučované