Hlavní obsah

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jdou do voleb jako koalice SPOLU. Daly 17 slibů

Foto: twitter.com/MJureka

Lídři KDU-ČSL, TOP 09 a ODS. Do voleb 2021 jdou pod názvem SPOLU.

Reklama

aktualizováno •

Společný projekt tří opozičních stran doposud pracovně nazývaný jako trojkoalice dnes dostal jméno. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 půjdou do voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021 jako SPOLU.

Článek

„Chceme spolu dát dohromady tuto zemi,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala, a ohlásil tak ve středu dopoledne spuštění kampaně.

Strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se podle jejich předsedů zatím shodly i na tématech, na která v minulosti mívaly odlišné názory. Příkladem je určitá euroskeptičnost ODS, jež se spojuje s TOP 09 a lidovci, kteří vždy byli proevropští.

„Je pro nás důležité to, abychom dokázali posilovat naši roli v institucích jako EU a NATO, společenstvích, která nám jsou schopna garantovat naši prosperitu a bezpečnost,“ řekl šéf lidovců Marian Jurečka.

Představitelé nového subjektu uvedli, že chtějí být jasnou a nejspíš „jedinou alternativou pro středopravicové voliče“.

Vznikající koalice spustila web www.pojdtesnami.cz, na němž představila základní stavební kameny trojkoalice včetně ideových východisek. Mezi nimi je 17 slibů, co zajistí, a 10 slibů, čemu koalice zabrání.

Zabránit chce vylidňování venkova, propadu kvality vzdělání, výstavbě kanálu Dunaj–Odra–Labe či nezodpovědnému zadlužování a rozhazování veřejných prostředků.

Slibují naopak zjednodušení sytému sociálních dávek, zjednodušení daňového systému („výrazné změny daňových zákonů provedeme jednou za volební období“) či posílení boje proti dezinformacím a jiným hybridním hrozbám.

Slibují také konkrétní věci jako vysokorychlostní internet po celém Česku do roku 2025 či výstavbu minimálně 120 kilometrů dálnic.

Při představování obrysů spolupráce se trojice předsedů vymezila vůči současnému směřování země, které podle ní není ideální a které chce změnit. SPOLU se vymezilo zejména proti oligarchizaci české politiky.

„Lidé nám často říkají a píší: co se to s touto zemí děje? Štve nás, kam tato země směřuje, že nás prezident táhne na Východ a premiér tomu aktivně nebrání, jsou podporováni velcí na úkor malých,“ popsala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová výtky, které dostává.

Reklama

Doporučované