Hlavní obsah

Hlas vítěze: Dobrá zpráva. Polokomunistická vláda nebude mít většinu. ODS komentuje výsledky

Petr Fiala k výsledkům druhého kola senátních voleb.Video: Seznam.cz

 

Reklama

ODS získala 10 mandátů, ČSSD a ANO si připisují po jednom senátorském křesle.

Článek

Občanská demokratická strana dosáhla na svůj nejlepší výsledek od senátních voleb v roce 2006, kdy se volilo do stejných obvodů jako letos. Vládní hnutí ANO i ČSSD ve volbách propadly. Pro ANO je to největší debakl od roku 2012.

ODS  získala deset mandátů a jeden nově zvolený senátor kandidoval s její podporou. V roce 2006 vstoupilo v jejích barvách do Senátu 14 kandidátů. Celkem tak bude mít nově v Senátu 16členný klub.

„Jsem rád, že se dá uspět i bez Facebooku. Politici by místo debat na Twitteru měli debatovat spolu tváří v tvář. Těšíme se na to, že ODS se v dalších parlamentních volbách vrátí na politickou scénu. Lituji výsledku ČSSD, protože politické strany mají budoucnost. Nejhorší jsou ti, kteří kandidovali s podporou od růžových až po modré. Nezávislý člověk neexistuje. Já jsem závislý člověk na cigaretách a své ženě, říká senátor Jaroslav Kubera na tiskové konferenci.

„Měli jsme politický cíl, aby v Senátu byli politici a osobnosti, kteří reprezentují demokratickou politiku. Podpořili jsme řadu kandidátů ostatních stran. Dosáhli jsme velkého vítězství. K těm našim deseti senátorům je potřeba přidat další, kteří uspěli s naší podporou,“ řekl na tiskové konferenci předseda ODS Petr Fiala.

„Výsledky 2. kola senátních voleb jsou dobrou zprávou pro Českou republiku – vládní většina polokomunistické vlády nebude mít v Senátu většinu,” uvedl na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

Nejsilnějším senátorským klubem tak těsně budou Starostové se 17 mandáty, následovaní právě ODS a také KDU-ČSL shodně se 16 senátory.

Sociálnědemokratická strana na druhé straně zažívá velkou porážku, kdy obhájila pouze jeden senátorský mandát. V roce 2006 obsadila ČSSD šest senátorských křesel. Aktuálně ve straně po debaklu v komunálních a nyní i senátních volbách zaznívají hlasy, že by mohlo dojít k rozdělení strany na levicovější a liberálnější křídlo. Předseda strany Jan Hamáček to ovšem rezolutně odmítá.

„To rozštěpení mi nepřijde velmi pravděpodobné. Byť ČSSD je v horší situaci než ODS před čtyřmi lety,“ řekl ve vysílání Seznamu Miloš Gregor, politolog z Masarykovy univerzity. „Stále vidíme, jak jednotliví členové tíhnou k politice prezidenta Miloše Zemana a jiní se snaží být liberálnější, pokud se ale nedohodnou, je možné, že by se mohli úplně rozpadnout, protože nezískají pětiprocentní většinu ve volbách,“ doplnil.

Velmi špatně skončily senátní volby i pro Andreje Babiše. Z deseti postupujících kandidátů jeho hnutí ANO se podařilo do horní komory parlamentu proniknout jen Miroslavu Adámkovi na Šumpersku. Premiér Babiš již v minulosti několikrát zopakoval, že „Senát jeho hnutí neumí“. A několikrát i vznesl úvahu, že druhá komora je zbytečná.

Reklama

Doporučované