Hlavní obsah

ODS představila svůj návrh, se kterým chce zítra v Senátu bojovat o daně

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Vedení Senátu se zítra sejde s premiérem a ministryní financí, aby jednali o podobě daňového balíčku, kterou bude Senát ochoten schválit. Do Senátu se chystá se svým návrhem i Jan Hamáček. A své varianty dnes představila i ODS.

Článek

Občanští demokraté po jednání své výkonné rady představili dvě varianty daňového balíčku, které chtějí prosadit v Senátu a poté i v Poslanecké sněmovně. Klub občanských demokratů s nimi půjde i na zítřejší jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (oba ANO).

„Získat senátní většinu se pokusíme s návrhem zrušení superhrubé mzdy se sazbou daně 15 procent, snížení slevy na poplatníka ve variantě 28,8 tisíce a kompenzací krajům a obcím ve výši zhruba 50 procent na občana. Druhá varianta, která je pro nás pořád přijatelná, je zrušení superhrubé mzdy se sazbou 16 procent, snížení slevy na poplatníka 28,8 tisíce a opět kompenzace obcím a krajům,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Pokud by prošla druhá varianta, budeme požadovat, aby původní 15procentní daň zůstala pro živnostníky a jako srážková daň,“ řekl 1. místopředseda Zbyněk Stanjura.

Oba návrhy počítají s takzvanou solidární daní ve výši 23 procent pro částku nad čtyřnásobkem průměrné mzdy tak, jak bylo navrhováno. „Jsme si vědomi, že pro náš původní návrh na rovnou daň ve výši 15 procent pro všechny, bychom nenašli dostatečnou podporu,“ dodal Fiala.

Kompromisní návrhy občanští demokraté spočítali na 95 miliard korun v případě prvního a 76 miliard korun v případě druhého návrhu.

„Kompenzace by měla být plánovaná na dva roky, které můžeme využít k tomu, abychom upravili rozpočtové určení daní obcí a krajům, aby odpovídalo skutečnosti,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

Fiala opět zopakoval, že je rád, že se ODS daří prosazovat svůj program i z opozice. Reagoval tak na kritiku, že občanští demokraté ve Sněmovně hlasovali s hnutím ANO. Hlasovali totiž pro návrh, který jako poslanec předložil premiér Andrej Babiš.

„Vidíte před sebou předsedu ODS, který je hrdý na svou stranu. Říká občanům: My jsme to snížení daní dokázali a vy to uvidíte v únoru na svých výplatních páskách,“ řekl Fiala a dodal, že nyní je na vládě, aby v souvislosti s tím představila i úspory.

Daňový balíček se zrušením superhrubé mzdy schválila Sněmovna minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek. Hlasy ANO, ODS a SPD prošla varianta zrušení superhrubé mzdy se zdaněním ve výši 15 procent. Zároveň s tím prošel pirátský návrh na zvýšení slevy na poplatníka na výši průměrné mzdy. To by společně znamenalo zásah do státního rozpočtu ve výši zhruba 130 miliard korun ročně.

Schillerová s Babišem jdou ve středu na jednání s předsedou Senátu a předsedy senátorských klubů, po nichž chtějí, aby Senát zákon „opravil“, tedy schválil Babišovo zrušení superhrubé mzdy a vyškrtl pirátské zvýšení slevy na poplatníka. Na to však většina senátorů nechce přistoupit a chce vyjednat společný kompromis.

Zítra se do Senátu chystá i předseda ČSSD Jan Hamáček se svým návrhem na zrušení superhrubé mzdy se zdaněním ve výši 19 a 23 procent.

Reklama

Doporučované