Hlavní obsah

ODS řešila Klause mladšího: Jeho výroky jsou na hraně únosnosti, říká senátor

ODS na zasedání klubu řešila jak program Poslanecké sněmovny, tak situaci kolem Václava Klause mladšího. Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanecký klub ODS se zabývá výroky svého člena, poslance Václava Klause mladšího.

Článek

Že je syn a jmenovec bývalého prezidenta Václava Klause tak trochu svéráz, není nic nového. Jeho názory ostatně vábí k ODS širokou veřejnost. Jenže v poslední době už některé jeho výroky nadzvedly straníky ze židle.

Klausovy kontroverzní výroky řešil poslanecký klub ODS.

„Žádné stanovisko nemáme. Pokud jsem v politice, nekomentuji komentáře straníků,“ řekl na tiskové konferenci místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer s tím, že „pokud s někým má problém, řeší to osobně”.

Sdílnější byl senátor Miloš Vystrčil. „Za sebe mohu říct, že nebudeme vyrážet klín klínem. To, co říká Václav Klaus mladší, je na hraně toho, co je únosné. Když chcete tvořit tým, nemůžete být solitér,“ myslí si zákonodárce z horní komory parlamentu.

Terčem kritiky se poslanec Václav Klaus mladší stal za svůj komentář na serveru Novinky.cz s titulkem „Za co umírají čeští vojáci v Afghánistánu?“. Kolegové ze strany ho kritizují hlavně za to, že argumentaci opírá o faktické chyby a dezinterpretace. Chybně například v závěru uvádí, že Turci nemají v Afghánistánu žádné vojáky, přičemž ve skutečnosti jich tam působí přes pět set.

Zároveň v komentáři na několika místech zpochybňuje smysl nasazení českých vojáků ve středoasijské zemi. „Bojovat a umírat v cizích zemích čeští vojáci se souhlasem vlády a parlamentu mohou. Mělo by to mít ale nějaký jasný důvod a cíl. Já ho, promiňte, v Afghánistánu nevidím,“ píše v komentáři poslanec.

Za text poslance kritizovala například expertka na obranu a poslankyně ODS Jana Černochová. „Je plný faktických chyb a účelových nepřesností, které evokují, že je vše špatně a operace v Afghánistánu i smrt našich vojáků jsou zcela zbytečné. Je dobře, že postoj ODS je zcela odlišný od postoje Václava Klause mladšího. A nedávno byl potvrzen při hlasování o rozšíření operace v Afghánistánu, o což nás žádala Severoatlantická aliance, tedy hlavní garant naší bezpečnosti,“ rozohnila se na adresu straníka poslankyně.

Jednou z posledních kapek byla pro stranu Klausova veřejná podpora Ladislavu Jaklovi, někdejšímu spolupracovníkovi jeho otce. Jakl kandiduje do Senátu za SPD.

Reklama

Doporučované